Seuraava

Asbestia keittiössä

Asbestia keittiössä?

Sana asbesti saa herkästi varpailleen ja herättää paljon kysymyksiä, jopa pelkoa. Keittiöremontin ollessa ajankohtainen saattaa asbestiin liittyvät asiat nousta ensimmäistä kertaa esille. Ei ole kuitenkaan syytä huolestua. Kun keittiöremontti toteutetaan ammattilaisten toimesta, tulee myös asbesti poistettua keittiöstä asianmukaisesti.

Asbestia pidettiin aikoinaan suoranaisena ihmeenä. Se on ohutta, kevyttä, kemiallisesti kestävää kuitua, joka eristää hyvin lämpöä ja kestää kuumuutta. Asbestia on käytetty rakennusteollisuudessa menneinä vuosikymmeninä paljon sen edullisen hinnan vuoksi.

 

Tiesitkö:

  • Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922 – 1992.
  • Asbestin käyttö kiellettiin vuoden 1994 alussa.
  • Erityisen paljon asbestia käytettiin vuosina 1963 – 1979.

 

Asbestin terveyshaitoista on tiedetty jo kauan. Asbestille voi edelleenkin altistua vanhojen rakennusten korjaus- ja saneeraustöissä. Talojen rakenteita purettaessa asbestista irtoaa hengitysilmaan terveydelle erittäin haitallisia ainesosia.

Omatoimiselle remontoijalle asbesti on terveysvaara eikä siksi kannata lähteä itse tekemään mitään purkutöitä.

Asbestin purkutyöt ovatkin olleet luvanvaraista toimintaa jo kauan. Vuoden 2016 alussa voimaan tullut asbestilainsäädäntö toi tullessaan entistä tiukemmat vaatimukset. Asbestia koskevien määräysten avulla on tarkoitus parantaa rakennustyömaiden turvallisuutta. Määräykset koskevat niin taloyhtiöitä kuin omakotitaloja. Keittiöissä asbestia on käytetty muun muassa lattioiden ja välitilojen kiinnitysaineissa.

ENNEN VUOTTA 1994 RAKENNETTUIHIN REMONTTIKOHTEISIIN ASBESTIKARTOITUS

Mikäli asut talossa, joka on rakennettu ennen vuotta 1994, pitää remontoitavassa tilassa tehdä uuden lainsäädännön mukaan aina asbestikartoitus ennen varsinaisen remontin aloitusta. Kartoitusta ei tarvitse tehdä uudelleen, mikäli se on tehty jo aiemmin. 

Asbestikartoitus tehdään ottamalla näytepalat esim. lattiasta lieden alta ja välitilasta irrotetaan laatta. Ne lähetetään tutkittavaksi asbestikartoituksia tekevään laboratorioon. Kartoituksella selvitetään myös asunnossa oleva asbestin laatu ja määrä.

Mikäli remontoitavasta kohteesta löytyy asbestia sisältäviä materiaaleja, tehdään asbestinpurku tähän erikoistuneen yrityksen toimesta. Asbestinpurkutyö edellyttää sen tekijältä erityistä ammattitutkinnon suorittamista.

Asbestiongelma koskettaa laajaa osaa suomalaisia; lähes kaikkia vanhoissa kiinteistöissä asuvia. Asbestin ympärille ei siis kannata lietsoa turhaa hysteriaa. Kun asiaan suhtaudutaan riittävällä vakavuudella, varmistutaan ettei kukaan altistu asbestille tahattomasti ja remontit voidaan toteuttaa turvallisesti.

Valitse vaihtoehto