Kotitaloudessa syntyy paljon erilaista kierrätettävää eikä aina ole yksinkertaista löytää kaikille eri artikkeleille omaa paikkaansa. Usein pullonkaulaksi muodostuukin kotona tapahtuva lajittelu, vaikka halua asianmukaiseen kierrätykseen löytyisi. Tilaa kierrätysratkaisuille voi löytyä yllättävistäkin paikoista ja ennen kaikkea tarkastelun alle kannattaa laittaa omat ennakkoasenteet ja pinttyneet tavat kierrätykseen liittyen.
Kuinka kierrätys tulee muuttumaan
Oletko pyöritellyt mielessäsi keittiön päivittämistä, mutta et ole ihan varma, mistä lähtisit liikkeelle. Varmaa on kuitenkin se, että jokin keittiön toiminnallisuuksista ei tunnu täysin toimivan ja muutos tulisi tarpeeseen. Ratkaisu voi löytyä muuttamalla näkökulmaa: älä mieti, mitä täytyy muuttaa vaan, mitä varten muutos täytyy tehdä.
Yhteiskunnassamme on vaivihkaa tapahtunut isohko muutos kierrättämisen kulttuurissa, jonka vaikutukset tuntuvat meillä kaikilla kotona asti. Kierrätettäviä artikkeleita on tullut valtavasti lisää verrattuna aikaisempaan normaaliin, jolloin tiskialtaan alle riitti seka- ja biojäteastiat.
Vuoden 2023 uudistetun jätelain mukaan esimerkiksi taajama-alueilla yli viiden huoneiston kiinteistöjen täytyy alkaa lajittelemaan seka- ja biojätteen lisäksi kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkaukset. Tähän kun lisätään muut tyypillisesti kotitaloudessa kertyvät kierrätettävät, kuten pullot ja paperin, niin kierrätystilaa todellakin tarvitaan, jotta kierrättäminen ei pääse synnyttämään tarpeetonta sotkua ja kaaosta.
Lakimuutoksen myötä heinäkuussa 2024 kaikille taajamien asukkaille, myös omakotitaloasukkaille, on tulossa velvoite biojätteen erilliskeräykseen. Tämä tarkoittaa, että kaikkien omakotitaloasukkaiden on huolehdittava biojätteen erilliskeräyksestä. Vaihtoehtoja tähän on useita, kuten naapureiden yhteinen kimppakeräys tai naapuruston yhteinen korttelikeräys. Myös kotikompostointi on yksi vaihtoehto.
Kierrättäminen on tärkeä teema keittiötä suunniteltaessa
Kierrätettävää jätettä tulee pienessäkin taloudessa melkoisesti, joten oikeanlainen lajittelu tulisi ottaa huomioon jo keittiötä suunniteltaessa. Keräysastioiden tulisi olla integroituna huomaamattomasti, mutta silti kaikenkattavasti aina sanomalehtiä myöten. Myös perheen koko tulisi ottaa huomioon, sillä yhden hengen taloudella riittää pienemmät systeemit kuin perheellisillä.
Kiinnittämällä huomiota jäteastioiden avattavuuteen ja laatikoiden automaattisiin avausmekanismeihin lisäät käytettävyyden ergonomiaa. Käytettävyys on toimivan kierrättämisen keskiössä.
Modernit kierrätysmekanismit ovat olennainen osa tämän päivän keittiösuunnittelua. Niiden avulla helpotat ja tehostat kierrättämistä. Mekanismit muuntuvat moniin tiloihin, sankoja on saatavissa eri koossa, ne ovat kestäviä ja niihin saa kätevät kannet. Sanko kannattaa valita niin, että sitä on helppo kuljettaa ja kätevä puhdistaa.
Jätevaunu on toimiva ratkaisu jokaiseen keittiöön. Jätevaunut ovat helposti puhdistettavia, asennettavissa allaskaappiin tai sen viereen, ja ne ovat käteviä käyttää. Keittiön alakaapin sisäpuolelle asennettava, kaapista ulos vedettävä jätevaunu sisältää mallista riippuen yhdestä neljään jäteastiaa.
Erillisten jäteastioiden ansiosta samasta vaunusta löytyvät kätevästi erilliset keräysastiat niin sekajätteelle ja biojätteelle kuin vaikkapa muoville, lasille, metallille tai kierrätyskartongille. Jätevaunun sisältämiin jäteastioihin on saatavana lisävarusteina myös irtokansia, jotka pitävät hajut tehokkaasti astioiden sisäpuolella.
Biojäteastiaan on suositeltavaa hankkia lisävarusteeksi biokansi aktiivihiilisuodattimella. Tämä pitää hajut poissa ja keittiön raikkaana. Lisäksi ongelmajätteelle on saatavilla oma pieni jäteastia suuremman jäteastian reunaan kiinnitettäväksi.
Keittiön ratkaisut kierrättämiseen
Perinteisesti keittiössä syntyvän jätteen kierrättäminen on keskittynyt tiskialtaan ympärille. Ilman selkeää järjestystä jätteiden lajittelulle, epäjärjestys syntyy kuivauskaappiin, aluskaappiin sekä tiskialtaaseen ja sen ympärille. Järkevän kierrätysjärjestelmän puute lisää epäjärjestystä ja keittiö voi näyttää jatkuvasti sotkuisalta.
Totuus on, että monia keittiöitä ei alkujaan olekaan suunniteltu vastaamaan nykyajan tarpeita kierrättämisen suhteen. Suomessa kierrättämistä arvostetaan ja tunnollisuus voikin johtaa tilanteeseen, jossa keittiön laskutila alkaa palvelemaan kierrättämistä.
Pienillä muutoksilla voi kuitenkin saada paljon aikaan. Vilkaise tiskipöydän alle ja mieti, voisiko eniten syntyvien roskien lajittelun priorisoida uudelleen. Nykyään taloudessa syntyy todella vähän sekajätettä, jos kierrättää muut artikkelit asianmukaisesti. Eniten tilaa kannattaa siis raivata muoville, biojätteelle ja kartongille.
Keittiön vetolaatikot on tietenkin ensisijaisesti tarkoitettu astioille ja ruoanlaittovälineille, mutta milloin olet viimeksi siivonnut kaappeja. Monesti uudelleenjärjestelyllä voi saada yhden vetolaatikon tyhjäksi, mikä helpottaa valtavasti kierrätettävien roskien lajittelua.
Mieti, voisiko lattiatilaa ja seiniä hyödyntää kierrättämisessä. Seinälle voi ripustaa roikkumaan esteettisesti silmää miellyttävän kesto- tai kangaskassin, johon on helppo sujauttaa tyhjät pullot. Näkyvältä paikalta se tulee myös tyhjennettyä herkemmin. Lattialle voi asettaa sisustukseen sointuvat kierrätystelineet, joihin saa kätevästi piilotettua esimerkiksi paperikassit.
Kierrättämisestä voi tehdä helppoa
Tarkastelemalla omia arkisia tapojaan, voi löytää syitä sille, miksi kierrätettävät jätteet alkavat kasaantua kotiin. Toisin sanoen kierrättämisestä pystyy hyvällä järjestyksellä ja toimivilla käytännöillä tekemään huomattavasti helpompaa ja vaivattomampaa.
Pidä esimerkiksi huoli siitä, että kierrätysastiat ovat aina laitettu sellaiseen kuntoon, että niihin voi keittiössä puuhaamisen yhteydessä helposti sujauttaa roskia. Asianmukainen kierrättäminen jää helposti tekemättä, jos esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä huomaa, että biojäteastiassa ei olekaan edellisen tyhjennyksen jäljiltä uutta biojätepussia.
Tyypillisesti yhdellä helpolla muutoksella pystyy tekemään ison eron jätteiden kierrättämiseen. Roskia kannattaa yksinkertaisesti viedä mukanaan kierrätysastioihin useammin. Kynnys roskien ulos viemiseen pienenee, kun kierrätysastiat ovat lähtökohtaisesti järjestelty siten, että ne on helppo napata mukaan ulos lähtiessään.
Tiedosta oman kotisi ongelmakohdat kierrättämisessä ja kokeile muutosta rohkeasti. Järjestämällä keittiötä uudestaan kierrättämisen ehdoilla saavutat hiljalleen useamman pienemmän muutoksen, jotka tulevat näkymään kokonaiskuvassa. Paremmalla järjestelmällä kierrätät matalammalla kynnyksellä ja roskat liikkuvat kätevämmin ulos ovesta – johtaen yleisesti siistimpään kotiin.