Seuraava

Kuinka pitää huolta keittiön materiaaleista?

Käytännölliseen ja näyttävään keittiöön panostetaan nykyään syystäkin. Suomalaiset käyttävät paljon aikaa keittiössä ja asuntoja katsellessa keittiö on yksi ensimmäisistä kodin tiloista, johon huomio kiinnittyy.

Keittiö on siis erinomainen sijoitus ihan pelkästään oman kodin viihtyvyyttä lisäämään, mutta samalla myös kasvattamaan asunnon arvoa. Keittiötä ei kuitenkaan kannata pitää itsestäänselvyytenä. Keittiö kaipaa jatkuvaa huolenpitoa, sillä sen materiaalit altistuvat päivittäin erilaisille kuormittaville tekijöille.

 

Mitä toimenpiteitä kannattaa välttää keittiön materiaalien huoltamisessa?

Keittiö on tehty käyttämistä varten, joten käytön jäljiltä ei voi välttyä, mutta ottamalla tietyt asiat huomioon, pystyt säilyttämään keittiön materiaalit erittäin hyvässä kunnossa vuosien ajan.

  • Pidä pinnat aina kuivana. Seisova vesi voi saada aikaan korjaamattomia vaurioita ja huomiotta jätetyt jäämät esim. ruoanlaiton yhteydessä voivat aiheuttaa pinttyneitä tahroja.
  • Mikrokuituliina ei sovellu parhaiten keittiön tasoille, sillä se pitää sisällään mikroskooppisia hiomahiukkasia, jotka voivat naarmuttaa pintoja.
  • Vältä astioiden työntämistä tasoilla. Astioiden käsittelemättömät pohjat voivat naarmuttaa pintoja.
  • Käytä veitsellä leikkaamiseen aina leikkuulautaa.
  • Älä käytä keittiön materiaaleihin höyrypuhdistinta tai virtaavaa vettä.
  • Vältä kemikaaleja ja liuotinaineita sisältäviä puhdistusaineita.
  • Paras yhdistelmä keittiön pinnoille on usein kostea puuvillaliina ja tarvittaessa biohajoava yleispuhdistusaine.

 

Laadukkaasti käsitellyt etusarjat on helppo pitää puhtaana

Kaapistojen etusarjat ovat keittiön yksittäinen hallitseva elementti, joka luo keittiön yleisilmeen. Esteettisesti toimivaan kokonaisuuteen vaikuttavat etusarjan muotoilu, värisävy, vetimet ja pintakäsittely, valaistusta unohtamatta.

Yleisimmät pintakäsittelyt etusarjoille ovat kiiltävä pinta, mattapinta ja maalattu pinta. Nämä ovat suosittuja erityisesti niiden helppohoitoisuuden vuoksi. Lian poistamiseksi pinnat eivät tarvitse voimasta hankaamista tai kemikaalipohjaisia puhdistusaineita. Kannattaa kuitenkin aina varmistaa, että käytössä olevat puhdistusliinat ovat puhtaita hiekasta ja pölystä.

Etusarjoissa puu materiaalina poikkeaa hiukan yleisestä linjasta. Orgaanisena materiaalina se on herkempi reagoimaan ympäristön olosuhteisiin. Aidosta puusta valmistetuille etusarjoille ihanneympäristö on 15-25 celsiuksen sisälämpötila ja 45-55 % suhteellinen ilmankosteus. Puisiin pintoihin pätee täysin samat puhdistusmetodit: kostea, pehmeä ja puhdas puuvillaliina sekä tarvittaessa biohajoava yleispuhdistusaine. Puun kanssa täytyy kuitenkin olla erityisen tarkka, että pinnalle ei jää ylimääräistä kosteutta, joka voi imeytyessään aiheuttaa rakennemuutoksia.

 

Kuinka pitää keittiö kunnossa ja siistinä?

Pesualtaat keräävät paljon likaa pinnoilleen. Pesuallas kannattaa puhdistaa käytön jälkeen ihan samalla tavalla kuin keittiön tasotkin. Vaikka altaat ovat kestävämpää materiaalia, lian pinttymisen estää parhaitaiten säännöllisellä putsauksella. Pesualtaaseen kertyneet kalkkitahrat hoituu kotikonstein vesi-etikkaseoksella.

Keraaminen lieden puhdistaminen onnistuu parhaiten putsaamalla tahrat heti kostella liinalla. Tiukempia tahroja varten käden ulottuvilla kannattaa myös olla keraamisen lieden puhdistukseen tarkoitettua puhdistusainetta. Kaikista hankalampiin tapauksiin voi tarvita keraamiselle liedelle sopivaa metallikaavinta.

Huolehdi, että keittiössä ei pääse syntymään kondensoitunutta kosteutta. Liesituuletin kannattaa aina pitää päällä, kun keittotasot ovat käytössä. Höyry kondensoituu herkästi vesipisaroiksi, jotka putoavat tasoille myöhemmin, kun et enää ole keittiössä. Kaapistojen alaosat kannattaa myös suojata kodinkoneilta. Älä siis paahda leipää ja keitä kahvia suoraan kaappien alapuolella.

Valitse vaihtoehto