Seuraava

AINA-keittiöiden hiilijalanjälki

AINA-keittiöt teetti Green Carbonilla selvityksen toimintansa hiilijalanjäljestä – keittiö- ja kalustetoimittaja haluaa vastata kuluttajien kasvavaan tarpeeseen tietää remonttien ympäristövaikutuksia

AINA-keittiöt selvitti, kuinka heidän toimintansa hiilijalanjälki asemoituu verrattuna muihin alan toimijoihin. Kotimainen tuotanto osoittautui kovaksi kilpailuvaltiksi.

AINA-keittiöiden arvot ohjaavat yrityksen suuntaa ja muovaavat isompaa kuvaa tulevalle kehitykselle. Vastuullisuudesta puhutaan nyt paljon ja AINA-keittiöt toimii tässäkin suhteessa mahdollisimman läpinäkyvästi.

– Pelkkä arvojen auki kirjoittaminen ei riitä, vaan ne testataan yrityksen jokapäiväisessä toiminnassa. Vastuullisuus on yksi yrityksemme arvoista ja hiilijalanjäljen laskeminen on konkreettinen teko, jolla voimme tätä arvoa toteuttaa, kertoo AINA-kalusteet valmistavan Mellano Oy:n toimitusjohtaja Janne Lehtonen.

AINA-keittiöiden vastuullisuustavoitteena on ollut selvittää vuoden 2021 koko toiminnan hiilijalanjälki ulkopuolisen puolueettoman laskenta-asiantuntijan toimesta luotettavan standardin mukaisesti.

Laskennan suoritti Green Carbon, joka tarjoaa yrityksille päästölaskentaa. Laskenta on tehty GHG-protokollan mukaan ja sillä haluttiin selvittää, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy.

– Laskennan perusteella voimme todeta, että yhden AINA-keittiön päästöt ovat noin 0,25 tonnia CO2e. Se vastaa 17 000 kilometriä autoilua, Lehtonen sanoo.

 

Kotimaisuus luo vankan pohjan kestävälle toiminnalle

Kotimaisuus on yksi AINA-keittiöiden tärkeimpiä arvoja ja se näkyy yrityksen toiminnassa. AINA-keittiöiden materiaalit ovat kotimaisia ja tuotantoketjussa aina tehtaalta kalusteiden asennukseen luotetaan suomalaiseen osaamiseen.

Green Carbonin laskemat tulokset osoittivat, että AINA-keittiöiden hiilijalanjälki on hyvällä tasolla muihin kotimaisiin valmistajiin nähden.

Lehtonen tietää, että keittiön toimituksissa materiaaleista aiheutuvat kuljetukset ovat suurin tekijä kokonaishiilijalanjäljessä.

– Kotimainen tuote on aina vastuullinen valinta. Tuotteet valmistetaan lähellä loppuasiakasta, joten kuljetuksen hiilijalanjälki on pienempi, Lehtonen kertoo.

 

Pitkäjänteinen työ vastuullisuustavoitteiden eteen antaa uusia suuntaviivoja tulevaisuuden tekemiselle

Työlästä toimenpidettä ei toteutettu huvin vuoksi. Hiilijalanjälkilaskennan avulla, AINA-keittiöt pystyvät keskittymään tuotantoketjussaan konkreettiisiin vaikuttamismahdollisuuksiin.

– Saimme listan päästölähteistä ja niiden koosta. Hiilijalanjälki tulee ohjaamaan toimintaamme merkittävästi. Tavoitteena on pienentää nykyisten ja tulevien tuotteiden hiilijalanjälkeä, Lehtonen toteaa.

Esimerkkinä Lehtonen antaa kodinkoneiden merkityksen tämän päivän keittiöremonteissa. Uusilla energiatehokkailla kodinkoneilla voi pitkässä juoksussa kompensoida jopa kaikki remontista aiheutuneet päästöt.

– On selvää, että rakentaminen ja remontointi tuottavat päästöjä monessa prosessin vaiheessa, mutta uusi, energiatehokas ja fiksusti suunniteltu keittiö on kokonaisuudessaan vastuullinen valinta, Lehtonen tarkentaa.

>> Lue lisää AINA-keittiöiden toiminnan hiilijalanjälki-selvityksestä.

Lisätiedot

Janne Lehtonen
Toimitusjohtaja
Mellano Oy
+35850 408 7575
janne.lehtonen@mellano.fi

Mellano Oy
Kivistöntie 36
73100 Lapinlahti

www.mellano.fi

www.ainakeittiot.fi

Mellano Oy

Mellano Oy on Suomen suurin MDF-ovien ja kiintokalusteiden sopimusvalmistaja. Tuotteet valmistetaan Mellanon tehtaalla Lapinlahdella. Mellano Oy:n jälleenmyyjä voi tilata joko pelkästään MDF-ovet tai kaikki kodin kiintokalusteet koneineen päivineen. Yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi AINA-keittiöt (www.ainakeittiot.fi) ja UpFronts (www.upfronts.fi). Viime vuonna 30-vuotisjuhliaan viettänyt Mellano työllistää kaikkiaan yli sata työntekijää. Heistä valtaosa asuu ja työskentelee yrityksen kotikunnassa Lapinlahdella. Kaikki tuotanto on täysin kotimaista.

Valitse vaihtoehto