Skip links
Published on: Sisustus ja trendit

Vinkkejä makuuhuoneen sisustamiseen

Mainstreet Stockholm: Makuuhuone

Mainstreet Stockholm

Ihminen viettää elämästään kolmanneksen vuoteessa. Vaikka makuuhuone ei ole kodin edustustila, sen sisustamiseen kannattaa panostaa oman viihtyvyyden tähden.

Sänky

Sänky on makuuhuoneessa luonnollisesti se kaikkein tärkein. Siihen kannattaa sijoittaa, sillä samalla panostaa omaan hyvinvointiin. Väsymys ja selkäkivut johtuvat usein vääränlaisesta vuoteesta. Varsinkin jos huomaa alkavansa pyöriä öisin, on aika tarkistaa patjan kunto. Huonokuntoinen tai vääränlainen tyyny voi myös pahentaa vaivoja. Ihmisen paino vaikuttaa patjan sopivuuteen. Joskus voi oilla tarpeen hankkia parisänkyynkin erilliset patjat ja yhteinen petauspatja.

Huomioi sänkyä valitessa huoneen koko. Sängyn sivuilla tulisi olla reilu puoli metriä tilaa, jotta liikkuminen ja sängyn petaaminen olisi vaivatonta. Korkeampi jenkkisänky on näyttävä ja siitä on helpompi nousta, mutta se vaatii myös enemmän tilaa ympärilleen.

Mainstreet Stockholm

Mainstreet Stockholm
Mainstreet Stockholm

Mainstreet Stockholm

Yöpöytä

Yöpöydän ei tarvitse olla perinteinen pikku lipasto, vaan esimerkiksi tuoli tai jakkara käy. Ilmava pieni seinähylly lisää kiinnostavuutta, kirja- tai lehtipino yöpöydän roolissa tuo boheemia tunnelmaa. Kapeassa tilassa sängyn päälle kiinnitetty hylly toimii yöpöytänä, samoin syvä sängynpääty.

Simple-ovi sävyssä Kitti makuuhuoneessa

Aina Simple

Säilytys

Makuuhuone halutaan pitää levollisena, joten säilytysratkaisuihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kaappien ei aina tarvitse olla valkoisia, vaan esimerkiksi neutraali kitti rauhoittaa tilaa.

Valaistus

Valaistus jää kodin sisustamisessa usein liian vähälle huomiolle. Makuuhuoneessakin siihen kannattaa kiinnittää huomiota ja valita tilaan ja käyttötarkoitukseen sopiva ratkaisu. Himmennettävät valot lisäävät monipuolisuutta, samoin useampi valonlähde. Yleisvalon lisäksi ainakin yö- tai lukuvalot, parisängyssä tarvittaessa molemmin puolin on hyvä olla. Näin kirkas yleisvalo ei häiritse toisen unta, eikä sängystä tarvitse nousta valoja katkaisemaan kun itse alkaa nukkumaan.

Lindsay Marcella: Kokovalkoinen makuuhuone
Derek Swalwell: Tummansävyinen makuuhuone
Derek Swalwell: Makuuhuone
Derek Swalwell: Makuuhuone

Lindsay Marcella | Derek Swalwell

Värimaailma

On makuasia, mitkä värit kukin kokee rauhoittaviksi. Toiselle se on valkoinen, toiselle maanläheiset sävyt. Kokovalkoiseen kannattaa tuoda lämpöä tekstuurien avulla. Tunnelmalliset tummat sävyt ovat tällä hetkellä pinnalla. Makuuhuoneessa niitä nähdään tumman sinisinä ja harmaina, jopa mustina seininä. Pastellit kuten vanha roosa eivät näytä liian hempeiltä harmaan ja tummempien sävyjen kumppanina.

Mainstreet Stockholm

Avenue Lifestyle: Makuuhuone
Avenue Lifestyle: Makuuhuone

Mainstreet Stockholm | Avenue Lifestyle

Tekstiilit

Tekstiilit ovat tärkeässä osassa makuuhuoneen tunnelman luomisessa. Luonnonkuidut ovat edelleen tekstiileissä suosittuja. Valitse makuuhuoneeseen ennemmin yksi suuri matto kuin monta pientä, se rauhoittaa kokonaisuutta.

Paksu ja jämäkkä päiväpeitto puolustaa paikaansa, jos sängyssä oleillaan paljon – tai lemmikit valtaavat sen – päiväsaikaan, sillä se ei ryttyynny niin helposti. Muuten päiväpeittoa ei välttämättä edes tarvita. Nykyään löytyy niin kauniita lakanoita, ettei niitä tahdo edes raaskia peittää. Esimerkiksi rouheat pellavalakanat toimivat ilman päiväpeittoakin.

Varsinkin jos makuuhuoneen ikkuna on itäänpäin, kannattaa valita pimennysverhot tai paksumpaa kangasta, jotta aurinko ei herätä liian aikaisin. Mikäli verhoista haluaa keveämmät, voi niiden taakse piilottaa pimentävän rullaverhon.

Jaa