Skip links
Published on: Tee se itse

Tee itse tarjoiluastiat silkkipaperista

Jutta Rikola: Tee itse tarjoiluastiat silkkipaperista

Kesä on juhlien ja yhteisten kokoontumisten aikaa. Silloin on ihana kattaa pöytä kauniisti – sisälle tai ulos. Monesti juhlia järjestäessä huomaa, että tarjoiluastioita ei ole riittävästi, varsinkaan yhteensopivia. Onneksi kesäisen kevyet ja läpikuultavat tarjoiluastiat saa tehtyä myös itse. Tekniikka on ala-asteelta tuttu, mutta päivitettynä tähän päivään.

Silkkipaperiset astiat päästävät valoa kauniisti läpi ja silkkipaperia löytyy monissa herkullisissa väreissä. Muotoihin saa vaihtelua käyttämällä erilaisia muotteja, kuten ilmapalloja, posliinikulhoja tai astioita. Myös ilmapallon kokoa voi muuttaa. Kulhoja on hauska askarrella myös lasten kanssa.

Tarvitset:

 • Ilmapallo tai astia muotiksi
 • Silkkipaperia
 • Tapettiliisteriä
 • Sivellin liisterin levittämiseen
 • Vaseliinia tai vastaavaa, myös tuorekelmu käy
 • Sakset
 • Kartonkisuikale ja teippiä (ilmapallon pohjaan)
 • Valumatonta geeliliimaa (esim. Scotch)

Tee näin:

 1. Kulhon muotiksi tarvitset ilmapallon tai esimerkiksi astian. Itse käytin isoihin kulhoihin ilmapalloja ja pieneen metallista puolen litran mittaa. Puhalla ilmapallo täyteen, aseta se mukiin ja voitele se esimerkiksi vaseliinilla. Myös perusvoide käy. Jos käytät muottina astiaa, valmis silkkipaperikulho on helmpompi irrottaa muotista, jos päällystät sen tuorekelmulla.
 2. Leikkaa tai revi silkkipaperista palasia. Ilmapallon päälle revin suorakulmaisia palasia. Pienempää astiaa varten leikkasin myös ympyröitä 3 cm halkaisijalla. Jos sinulla on kuvioleikkuri, työ on huomattavasti nopeampaa.
 3. Levitä tapettiliisteriä siveltimellä muotin päälle. Lisää ensimmäinen kerros paperinpalasia haluamasi astian muotoon.
  Ilmapallosta päällystä noin puolet.
 4. Liisteröi paperia n. 5 kerrosta. Jos astiasi on esimerkiksi kartion tai lieriön muotoinen, on mahdollista levittää silkkipaperi tasaisesti ilman suurempia kupruja ja ryppyjä. Paperin leikkaaminen pienemmiksi palasiksi auttaa siinä. Ilmapallossa ja muissa pyöreissä muoteissa paperi rypistyy, joten sen siloitteluun ei kannata käyttää kauheasti aikaa. Pintaan tulee kaunis, elävä tekstuuri.
 5. Odota, että työ on kokonaan kuivunut ja poista muotti sen sisältä.
 6. Jos käytit muottina ilmapalloa, tee pohjaan rengas kartonkisuikaleesta ja teipistä. Liimaa se paikoilleen valumattomalla geeliliimalla. Kun liima on kuivaa, päällystä rengas silkkipaperilla ja liisterillä.
 7. Tasoita astian reunat saksilla.
Jaa