Skip links
Published on: Tee se itse

Tee itse kynttilänjalat betonista

Helppo ohje kynttilänjalkojen valamiseen betonista

Pitkään elin harhassa, että betoni kuuluu vain rouheampaan industrial-tyyliin. Ihastelin kauniita betonipintoja mutta kuvittelin, etteivät ne sovi rintamamiestalon pastelliseen henkeen. Siitä huolimatta mielessä kutkutti ajatus betoniaskartelusta.

Syksyn pimenevät illat saivat minut sitten testaamaan kynttilänjalkojen valamista betonista. Ja yllätys yllätys: kun kynttilät ovat oikean värisiä, betosi istuu erikoisempaankin ympäristöön. Oikeastaan se rauhoittaa ja luo harmoniaa. Eikä muuten ollut kallis kokeilu. Muottina toimivat tyhjät jugurtti- ja maitopurkit, eikä betonikaan maksa kuin joitakin euroja säkki.

Näitä tarvitset:

 • Kuivabetonia (tässä s100, mutta hienojakoisemmalla s30-betonilla tulee vähemmän rouheaa)
 • Vettä
 • Sekoitusastia
 • Puukeppi tai kauha
 • Tyhjiä jugurtti-, maito- tai kermapurkkeja
 • Kynttilöitä
 • Suihkepullo
 • Muovia (esim. tuorekelmua)

Helppo ohje kynttilänjalkojen valamiseen betonista

Tee näin:

 1. Puhdista muotit. Jugurtti- ja maitopurkit ovat hyviä muotteja, sillä niitä ei tarvitse öljytä ja taipuisina ne on helppo irrottaa kuivuneen betonin päältä.
 2. Annostele sopiva määrä betonia sekoitusastiaan. Lisää vettä varovaisesti ja sekoita puukepillä tai kauhalla. Sopiva paksuus on kuin jäykkää kaurapuuroa. Liian löysässä seoksessa kynttilät eivät pysy pystyssä.
 3. Annostele betoniseosta muottiin. Taputtele ja pyörittele muottia, jotta saat ilmakuplat pois.
 4. Paina kynttilä muotin keskelle. Jos kynttilä on kovin pitkä, se kaatuu helposti. Valamista varten voi vaikka pätkiä pari kynttilää kolmeen osaan, ja käyttää kynttilänpaloja. Pitkän kynttilän tueksi voi myös tehdä esimerkiksi maalarinteipistä kehikon.
 5. Peitä valos kevyesti muovilla, esimerkiksi tuorekelmulla. Jos betoni kuivuu liian nopeasti, se halkeilee. Anna kuivua vuorokauden. Pyörittele kynttilöitä välillä, etteivät ne tartu kiinni betoniin.
 6. Poista kynttilät ja muovi. Anna betonin kuivua vielä vuorokauden. Suihkuttele pintaan välillä vettä, ettei se kuivu liian nopeasti.
 7. Poista muotti betonin ympäriltä. Jos betoni vaikuttaa vielä kostealta, anna sen kuivua lisää.
 8. Halutessasi hio pintaa, ainakin pintaan kertyvä sementtiliima kannattaa poistaa. Laita kynttilät paikoilleen, sytytä ja nauti tunnelmallisesta syysillasta.
Jaa