Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Säilytä sujuvasti

Laskiainen herkkuineen on jo ovella. 🙂 Ruokatieto kertoo, että jo entisaikaan laskiaisena oli lupa herkutella ja syödä kunnolla, sillä alkoihan laskiaisen jälkeen pääsiäispaastoaminen, jonka aikana ruokavaliosta jätettiin pois liha, maitotuotteet ja kananmunat. Tiestitkö, että esimerkiksi hernekeitto ja pannukakku olivat alkujaan laskiaisruokia? Pannukakkua valmistettiin pitkälti järkisyistä, sillä helposti pilaantuvat voi ja kananmunat tuli käyttää pois ennen pitkän paaston alkua.

Nykyään laskiaisen ikonisin herkku on tietysti laskaispulla, joiden leipominen on varmaan monella mielessä juuri tänä viikonloppuna. Mutta olikos meillä hilloa, mantelimassaa ja minnes se pullasuti onkaan joutunut..? Keittiössä – kodin sydämessä – tavarapaljous ottaa helposti vallan, ja säilytysratkaisuilta vaaditaan paljon. Kokosimme siis laskiaisen hengessä hieman vinkkejä keittiön kätevämpiin säilytysratkaisuihin!

Parasta ennen

Aina - laskiaispullia
Aina - maustelaatikko

Saa Syödä! -sivuston mukaan suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on valtava määrä ja juuresten lisäksi keittiön kaappeissa vanhenee monia muitakin tuotteita, yksinkertaisesti siksi ettei niitä joko tarvitse kovin usein tai niiden olemassaolon tuppaa unohtamaan kokonaan.

Ruokien säilyvyyttä voi kuitenkin parantaa ja ruokahävikkiä vähentää muutamin yksinkertaisin keinoin:

1. Tarkkaile päiväyksiä

  • Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat kaapin etuosaan, niin muistat käyttää ne ajoissa
  • Kananmunat säilyvät usein pidempään kuin pakkauksessa mainitaan. Testaa tuoreus laittamalla muna vedellä täytettyyn kulhoon. Jos muna on tuore, se painuu pohjaan, jos pilaantunut, se nousee pintaan.
  • Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on ehdoton. Sen päivän jälkeen tuotetta ei saa myydä eikä käyttää. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa sitä ajankohtaa, johon asti elintarvike säilyy tuoreen kaltaisena. Tuote saattaa päiväyksen mentyä esimerkiksi menettää aromeja, mutta tuotetta voi hyvin käyttää vielä parasta ennen -päivämäärän jälkeen, kunhan aistinvaraisesti tarkistaa tuotteen olevan vielä käyttökunnossa.

2. Ryhmittele ja jäjestele

  • Pidä ruokatarvikkeet näkyvillä, ei piilossa hyllyjen perällä.
  • Erityisesti eniten käytettyjen tuotteiden kannattaisi olla helposti saatavilla.
  • Päätä tuotteille tai tuoteryhmille omat paikkansa, jotta näet yhdellä silmäyksellä mitä kaapissa jo on.

3. Säilytä ruoat oikein

  • Säilytä vihannekset erillään hedelmistä jääkaapin vihanneslaatikoissa.
  • Säilytä banaanit erillään muista hedelmistä.
  • Poista hedelmäkulhosta pilaantuneet hedelmät, sillä ne kypsyttävät muutkin hedelmät ennen aikojaan.
  • Usein lieden yläpuolella sijaitseva maustekaappi ei ole erikoista kyllä paras paikka mausteille. Jatkuvat lämpötilan muutokset, höyryt ja rasva voivat saada mausteet vanhenemaan ennenaikaisesti. Säilytä mausteet tiiviissä pakkauksessa, kuivassa ja viileässä.

Käden ulottuvilla

Aina - kulmakaapin mekanismi

Keittiössä tarvitsee jos jonkinlaista välinettä, osaa harvemmin, osaa useammin. Ihanteellista olisi, että harvemminkin tarvittu tavara löytyy helposti silloin kun sitä tarvitsee. Pienillä ja yksinkertaisillakin ratkaisuilla arjesta voi onneksi saada sujuvampaa:

1. Inventoi

  • Mieti mitä tarvitset. Jos et koskaan käytä leipäkonetta, sitä on turhaa säilyttää viemässä kaappitilaa
  • Mieti paljonko tarvitset. Jos sinulla on 20 paritonta mukia, mieti tarvitsetko todella niitä kaikkia. Ylimääräiset voi viedä kiertoon vaikkapa Kierrätyskeskuskseen tai lahjoittaa pois Facebookin Roskalava-ryhmissä

2. Jokaiselle oma paikka

  • Sijoita useimmin käytetyt astiat paikkaan, jossa ne ovat helposti saatavilla.
  • Tarvikkeiden olisi hyvä olla lähellä paikkaa, jossa niitä käytetään (esimerkiksi kahvikupit kahvinkeittimen ja kattilat lieden läheisyydessä.
  • Usein käytetyt astiat kannattaa sijoittaa lähelle astianpesukonetta, jolloin kone on vaivaton tyhjentää ja täyttää.

3. Muista ergonomia

  • Sijoita useimmin käytetyt ja etenkin raskaat tuotteet järkevälle korkeudelle tarvitsijansa mukaan.
  • Jos olet uusimassa keittiötäsi, suosi tavallisten hyllyjen sijaan vetolaatikoita ja kaappien sisään tulevia karusellejä.
  • Jos keittiössä on monta kokkia, nimikoi hyllyt vaikkapa Dymo-kirjoittimella, jotta tavarat löytävät takaisin paikalleen.

Muista, että kun oikeankokoiset, tarkoitukseen sopivat astiat ovat helposti saatavilla, myös annoskoko pysyy järkevänä, mikä on hyvä juttu sekä vyötärön, että ruokahävikin kannalta 😉

Helppoja ekotekoja

Aina - vetolaatikkoja
Aina - jätelajittelulaatikko

Jätteiden lajittelu on tietysti hyväksi siniselle planeetallemme, mutta se helpottaa myös arkea. Lajittelemalla jätteet valtavia roskapusseja ei tarvitse raahata pihalle yhtä soittoa, vaan esimerkiksi puhtaat, lajitellut pahvit voi hyvin vielä muutaman päivän välein, pienet biopussit useammin.

Jos et ole vielä aloittanut, näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun:

  • Ohjeet lajitteluun löytyvät taloyhtiön jätekatoksesta tai kierrätyspisteestä sekä paikallisen jäteyhtiön nettisivuilta tai kunnasta. Taloyhtiön asukkaat voivat kysyä kierrätysohjeita myös isännöitsijältä.
  • Lajittelu sujuu helpoiten, kun sijoitat esimerkiksi allaskaappiin jokaiselle lajiteltavalle astialle oman, sopivankokoisen säiliönsä. Kuivia, kevyitä jätteitä varten säiliöt voivat olla suurempia, sitä vastoin esimerkiksi biojätteille kannattaa varata kohtuullisen pieni säiliö, sillä se tulee tyhjennettyä useammin. Ergonomisin vaihtoehto on ulosvedettävät säiliöt.
  • Ihan kaikkea ei yleensä pysty omassa pihasa lajittelemaan, mutta paikkakuntasi yleiset kierrätyspisteet voit tarkistaa helposti kierrätys.info-sivustolta

Lähteet:
Saa syödä!, Ruokatieto, Mtv3.fi, Kotivinkki, Meilläkotona.fi & Martat

Jaa