Skip links
Published on: Sisustus ja trendit

Mungolife-bloggaaja Anna Pastakin vieraskynä

 

Kaksi vuotta sitten ostimme monella tapaa unelmiemme talon. Rakastuimme näköalaan, talon käytännölliseen pohjaan ja moneen muuhun asiaan. Jo ensinäytössä tosin totesimme, että talon keittiön tulemme vaihtamaan jollakin aikavälillä. Aika tarkalleen kaksi vuotta ehti kulumaan, ennen kuin uusi keittiömme kannettiin sisään ja näin jälkiviisaana se kaksi vuotta oli erittäin hyvä asia. Kun jouduimme kaksi vuotta elämään tarpeisiimme epäkäytännöllisen ja makuumme epäesteettisen keittiön kanssa, tiesimme melko tarkasti mitä asioita haluaisimme muuttaa. Kuitenkin ajatuksena ensimmäinen täydellinen keittiöremontti tuntui pelottavalta haasteelta, johon emme heittäytyneet puolivillaisesti.

Pienen lapsen kanssa keittiöremontti kuulosti itse asiassa pahemmalta kuin olisi voinut kuvitella. Varsinkin kun hyppäsimme tähän projektiin tilanteessa, jossa toisen lapsemme saapuminen maailmaan oli tapahtumassa hyvin pian. Päätimme kuitenkin vaihtaa keittiön juuri siitä syystä juuri nyt. Lapsiperhearjessa keittiö on kodin sydän, ja kotona ja keittiössä tulee vietettyä paljon aikaa. Pienten lasten kanssa aikaa ja hermoja ei myöskään halua tuhlata epätoimiviin ratkaisuihin. Niinpä yhdessä AINA-keittiöiden Pirkanmaan alueen suunnittelijan, Kati Maajaakkolan, kanssa aloimme tekemään keittiösuunnitelmaa.

 

 

Halusimme vaihtaa U-mallisesta keittiöstä kahteen I:hin, jotta vapautuisimme täysin kulmakaapeista, joita inhosimme. Se oli eniten saneleva päätös, jonka perusteella Kati loi meille kolme erilaista pohjamallia mallinnuksina. Me ihastuimme heti yhteen näistä ja lähdimme sitä yhdessä viilaamaan.

Vaikka meillä oli vahva näkemys ja vankat mielipiteet siitä, mitä haluamme keittiöltämme, Katin kanssa yhteistyö oli kullanarvoista! Oma tietotaito ei yksinkertaisesti ole sillä tasolla, että osaisimme ottaa suunnittelussa samalla tavalla asioita huomioon ja niinpä ammattitaitoinen suunnittelu oli kaiken A ja O. Käytännöllisyyden tasolla saimme kaiken mitä halusimme, ja enemmänkin.

Esteettiset valinnat ovat niitä, joissa varmasti enemmän piti itse tehdä päätöksiä. Ja valikoimaahan riitti. AINA-keittiöiden valikoima on niin kattava, että alkuun tuntui melkein hurjalta sitoutua johonkin yhteen malliin, väriin ja yksityiskohtaan. Kuitenkin keittiösuunnittelijamme ymmärsi heti alkutilanteesta meidän maun todella hyvin ja teki paljon karsivia ehdotuksia. Oli helppo valita juuri meille sopivasta esivalikoimasta meille sopivat pinnat.

 

 

Päädyimme AINAn Raamiin, joka hurmasi heti. Vaikka alkuun lähdimme suunnittelemaan valkoista keittiötä, Katin ehdotuksesta päädyimme katsomaan myös muita värejä ja ihastuimme harmaaseen. Iso olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön avara yhdistelmä kotonamme on muutenkin seinäpinnoiltaan valkoinen, joten halusimme välttää turhan kliinisyyden jatkamalla myös valkoiseksi keittiötä. Olemme joka päivä olleet todella tyytyväisiä tähän valintaan! Keittiömme on aivan ihanan värinen! Vaalea ja valoisa, mutta siinä on sitä jotain!

Kaikki muut valinnat loksahtelivat paikalleen kaappivalinnan jälkeen. Päädyimme kestävään laminaattiin tasoksi ja siihen upposi kauniisti Blancon helmenharmaa leveä allas. Nostimme keittiön yläkaappeja hieman ylemmäksi ja saimme keittiöön haaveilemamme kotitaloushanan, Blancon Master-S Semi Profin. Lisäsimme kaappeja saarekkeeseen ja kylmälaitteen ylle, valitsimme ihanan suomalaisen Festivon kylmiöpakastimen keittiön yhdeksi kruunuksi ja jatkoimme keittiön ilmettä olohuoneen puolelle lisäkaapein ja vitriinein. Halusimme myös jatkaa keittiön yhtenäistä linjaa värin suhteen, joten musta liesi vaihtui valkoiseen ja sen ylle tuli aktiivihiilisuodattimella toimiva Savon liesituuletin. Remontointinoviisina kuvittelin jotenkin, että olemme sidottuja tuohon meidän keittiömalliin liesituulettimen hormin vuoksi. Tai vähintäänkin sidottuja äärimmäisen isoon remonttiin, jos tuota joutuu siirtämään. Kaikista näistä ennakko-oletuksista huolimatta remontti oli itse asiassa todella helppo!

 

 

Kati mallinsi meille 3D-piirrokset, ehdotti hyviä ja käytännöllisiä ratkaisuja ja piirsi tarkat piirrokset. Kun vihdoin kaikki viimeiset valinnat oli meidän puolelta valittu ja hiottu, menivät piirrokset tehtaalle eteenpäin. 11 päivää myöhemmin keittiömme tuotiin pihaan. Tässä välin piti purkaa oma vanha pois ja onneksi sillekin löytyi sitten ostaja. Keittiöremontin oikeastaan rankin osuus oli elää ilman keittiötä viikon verran pienen lapsen kanssa. Keittolevy pelasti, mutta enpä olisi arvannut niin kaipaavani allasta ja kuivauskaappia!

Hieman jännitti kokonaisen keittiön asentaminen omin voimin, mutta mieheni halusi ehdottomasti päästä tekemään tämän itse, vaikka tarjolla oli myös “avaimet käteen” -periaatteella keittiön asennus. Saimme Katilta jo etukäteen PDF:n, jossa oli kaikki asennusohjeet hyvin selkeästi kerrottuna ja jokaisen rungon mukana tuli oma ohje. Asentaminen oli erittäin helppoa ja yllättävän nopeaa. Mieheni ja isäni asensivat keittiön paikalleen alle kahdessa päivässä, minkä jälkeen jäi vielä pieniä yksityiskohtia sokkeleineen ja peittolevyineen, mutta keittiö oli oikeastaan jo viimeisteltykin viikkoa myöhemmin, vaikka mieheni teki normaalia työviikkoa ja remppaili tunnin-pari kerrallaan illalla. Asentaminen oli niin helppoa, että vetolaatikoiden ja ovien kanssa jopa minä uskalsin raskausmahoineni auttaa prosessissa.

 

 

Nyt kun keittiö on ollut valmiina pari kuukautta, ihastelemme sitä edelleen päivittäin. Olemme hurjan tyytyväisiä kaikkiin valintoihimme! Rungot ja mekanismit on olleet todella laadukkaita käyttää, minkäänlaisia pieniä virheitä ei ole missään ja kaikki napsahtelee ja liukuu paikalleen juuri niin kuin pitäisi. Kaiken kaikkiaan keittiön käyttö on todellinen ilo. Muutama Katin ehdottama yksityiskohta on ollut juuri täydellinen meille. Apteekkarikaapin sijaan ulosvedettävät laatikot kuiva-ainekaapissa ovat näppäriä, aukiliukuva maustehylly luo viimeistellyn fiiliksen keittiöön ja leveä allas on aivan täydellinen käytössä! Koko keittiössä on satsattu siihen, että kaikki näkyy yhdellä vilkaisulla kaapin avatessa, eikä sotkua pääse syntymään.

Muistan kun ensimmäinen runko meni paikalleen ja mut valtasi hirveä pelko. “Mitä jos tää ei ookaan kiva?” Myös mieheni koki tämän pienen pelottavan hetken. Emmehän olleet nähneet laminaatista kuin pienen mallipalan ja keittiön väristä ja ovimallista kuin yhden oven. “Mitä jos ne ei toimikaan täällä?” Vaikka keittiösuunnittelijan mallinnukset oli tosi selkeitä, oli todella jännittävää seurata keittiön rakentumista. Kun joku muu on valinnut keittiömateriaalit, on helppoa kohottaa olkapäitään ja todeta, että ei tykkää. Mutta omien valintojen kanssa pitäisi elää monta vuotta ja toivoa, etteivät ne aiheuta harmaita hiuksia päivittäin. Kun keittiö ensin alkoi nousemaan paikalleen, tämä sitoutumisen aiheuttama pakokauhu alkoi hälvenemään hyvin nopeasti ja kun kaikki kaapit ja ovet oli paikallaan, oli helppo hengähtää. IHANA! Se oli ensimmäinen ajatuksemme.

 

 

Nyt kun keittiö on kerran remontoitu, olen yllättynyt projektin helppoudesta ja nopeudesta. Jos en ota huomioon omia valintoja ja jahkailuja, niin keittiöprojektiin alusta loppuun ei olisi mennyt paria-kolmea viikkoa pidempään. Suunnitelma tuli nopeasti, materiaalit valmistettiin todella nopealla aikataululla ja helpon asentamisen vuoksi asennuskaan ei vienyt kovin pitkää aikaa, eikä vaatinut muuta ammattilaista kuin putki- ja sähkömiehen.

Toisaalta mietin, miksi ihmeessä odotimme kaksi vuotta epäkäytännöllisen keittiön kanssa, mutta toisaalta olen tyytyväinen. Nyt osaa oikeasti arvostaa jokaista pientä käytännöllistä, kätevää ja kaunista yksityiskohtaa keittiössämme!

 

– Anna Pastak / Mungolife

 

Jaa