Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Kymmenen vinkkiä onnistuneisiin kesän juhliin

Jutta Rikola: kesäkukat

Suomen kesä on monessa perheessä yhtä juhlahumua. On valmistujaisjuhlia, häitä ja ristiäisiä. Juhlien järjestämisessä on omat haasteensa, joten tässä kymmenen vinkkiä onnistuneisiin kesäjuhliin!

Tilat:

  • Siirrä omat vaatteet pois eteisen naulakosta ja jos vieraita on tulossa paljon, järjestä lisätilaa takeille ja kengille esimerkiksi makuuhuoneeseen.
  • Kulku huoneesta toiseen helpottuu, kun irrotat huoneista ovet. Jos tarvitset lisää laskutilaa esimerkiksi noutopöytään, pukkijalkojen tai pienemmän pöydän päälle nostettuna irrotetut ovet voivat toimia tarvittaessa lisäpöytinä.
  • Tuoleja, penkkejä ja pieniä pöytiä voi pyytää lainaksi naapureilta ja ystäviltä. Vaihdossa voit siirtää suuret, tilaa vievät kalusteet hetkeksi päivähoitoon samaan osoitteeseen.

Jutta Rikola: Vinkkejä kesän juhliin

Koristeet:

  • Koristeluun ei tarvitse tuhlata omaisuuksia. Luonnonkukilla, heinillä tai vaikka oksilla ja kävyillä somistat kodin pienellä vaivalla ja täysin ilmaiseksi.
  • Varmista, että vieraat löytävät perille. Hyvä keino on sitoa postilaatikkoon tai portinpieleen ilmapalloja. Jos käytät opastekylttejä, muista hakea kyltteihin lupa ELY-keskuskelta.
  • Varaa valmiiksi riittävästi vaaseja ja maljakoita onnittelukukille, jotta sinun ei tarvitse alkaa metsästää niitä kesken juhlien.

Jutta Rikola: Keksitikkarit

Kattaus ja tarjoilu:

  • Harvasta kodista löytyy astiasto monelle kymmenelle juhlavieraalle. Astioita voi lainata naapureilta ja ystäviltä tai vuokrata esimerkiksi seurakunnilta, martoilta, maa-ja kotitalousnaisilta tai pitopalveluyrityksiltä. Joillakin talonyhtiöillä saattaa myös olla yhteiseen käyttöön hankittuja astiastoja. Muistathan, että kaikkien astioiden ei tarvitse olla samanlaisia.
  • Astioita kannattaa varata reilusti, sillä moni unohtaa lasin tai lautasen jonnekin ja ottaa illan kuluessa toisen. Hyvä vaihtoehto on myös värvätä juhliin esimerkiksi sukulaisnuoria tiskaamaan ja keräämään unohtuneita astioita pöydiltä.
  • Tarjottavia kannattaa valmistaa etukäteen ja kysyä rohkeasti lisätilaa naapurien ja ystävien pakastimista. Järkevintä on valmistaa tarjottavia mieluummin monta pientä annosta kuin yksi iso. Pienet tarjottavat mahtuvat paremmin pakastimeen ja niitä on helppo nostaa tarjolle vähän kerrallaan, jolloin ne myös säilyvät tuoreena pöydässä.
  • Huomioi yleisimmät erikoisruokavaliot tai pyydä vieraita ilmoittamaan mahdolliset rajoitukset hyvissä ajoin etukäteen. Kaikille ei tarvitse kuitenkaan olla tarjolla kaikkea, yksi suolainen ja yksi makea vaihtoehto yleensä riittävät.

Loppuun kiteytettynä voisi todeta, että kannattaa uskaltaa rohkeasti pyytää apua ja pieniä palveluksia. Ystävät, tuttavat ja naapurit auttavat yleensä mielellään, jos voivat pienellä vaivalla voi tehdä ystävän suuresta päivästä erityisen. Kunhan vain muistat jakaa avunpyynnöt kohtuullisesti riittävän monen ihmisen kesken.

Kuvat: Jutta Rikola

Leave a comment