Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Kymmenen vinkkiä onnistuneisiin kesän juhliin

Jutta Rikola: kesäkukat

Suomen kesä voi olla lyhyt, mutta muutaman kuukauden suviaikaan mahtuu monenmoista juhlaa ja pippaloa: on valmistujaisia, häitä ja ristiäisiä. Juhlien järjestäminen voi olla monelle perheelle suurempikin urakka, joten olemme laatineet alle kymmenen vinkkiä onnistuneisiin kesän juhliin – näin suunnittelu onnistuu varmasti sutjakammin!

Mitä huomioida kesän juhlien tiloja suunniteltaessa?

Käytännöllisyys ja helppokulkuisuus ovat muutamia asioita, joita huomioida juhlatilassa liikkumista. Myös erilaiset juhlavieraat on hyvä huomioida – aina vauvasta vaariin! Monille juhlatilat tarkoittavat oman kodin neliöitä, joten tässä muutamia vinkkejä siihen, miten pienestäkin tilasta saa kaiken irti.

  • Siirrä omat vaatteet pois eteisen naulakosta ja jos vieraita on tulossa paljon, järjestä lisätilaa takeille ja kengille esimerkiksi makuuhuoneeseen.
  • Kulku huoneesta toiseen helpottuu, kun irrotat huoneista ovet. Jos tarvitset lisää laskutilaa esimerkiksi noutopöytään, pukkijalkojen tai pienemmän pöydän päälle nostettuna irrotetut ovet voivat toimia tarvittaessa lisäpöytinä.
  • Tuoleja, penkkejä ja pieniä pöytiä voi pyytää lainaksi naapureilta ja ystäviltä. Vaihdossa voit siirtää suuret, tilaa vievät kalusteet hetkeksi päivähoitoon samaan osoitteeseen.

Jutta Rikola: Vinkkejä kesän juhliin

Koristeet kruunaavat juhlatilan

Koristeet kruunaavat kesän juhlien tilat ja niidenkin hankkimiseen ei kannata käyttää turhaa aikaa tai rahaa! Vain mielikuvitus on rajana, minkälaisilla materiaaleilla voi juhlatilan somistella. Toki on hyvä ohjeistaa myös vieraat oikeaan paikkaan hyvissä ajoin!

  • Koristeluun ei tarvitse tuhlata omaisuuksia. Luonnonkukilla, heinillä tai vaikka oksilla ja kävyillä somistat kodin pienellä vaivalla ja täysin ilmaiseksi.
  • Varmista, että vieraat löytävät perille. Hyvä keino on sitoa postilaatikkoon tai portinpieleen ilmapalloja. Jos käytät opastekylttejä, muista hakea kyltteihin lupa ELY-keskuskelta.
  • Varaa valmiiksi riittävästi vaaseja ja maljakoita onnittelukukille, jotta sinun ei tarvitse alkaa metsästää niitä kesken juhlien.

 

Jutta Rikola: Keksitikkarit

Tarjoilupuoli kuntoon hyvissä ajoin!

Harvasta kodista löytyy astiasto monelle kymmenelle juhlavieraalle kesän juhliin. Hyvä vinkki on lainata astioita naapureilta ja ystäviltä tai vuokrata niitä esimerkiksi seurakunnilta, martoilta, maa-ja kotitalousnaisilta tai pitopalveluyrityksiltä. Joillakin talonyhtiöillä saattaa myös olla yhteiseen käyttöön hankittuja astiastoja. Muistathan, että kaikkien astioiden ei tarvitse olla samanlaisia – erilaiset astiat tuovat väriä ja mielenkiintoa juhlaruokapöytään!

  • Astioita kannattaa varata reilusti, sillä moni unohtaa lasin tai lautasen jonnekin ja ottaa illan kuluessa toisen. Hyvä vaihtoehto on myös värvätä juhliin esimerkiksi sukulaisnuoria tiskaamaan ja keräämään unohtuneita astioita pöydiltä.
  • Tarjottavia kannattaa valmistaa etukäteen ja kysyä rohkeasti lisätilaa naapurien ja ystävien pakastimista. Järkevintä on valmistaa tarjottavia mieluummin monta pientä annosta kuin yksi iso. Pienet tarjottavat mahtuvat paremmin pakastimeen ja niitä on helppo nostaa tarjolle vähän kerrallaan, jolloin ne myös säilyvät tuoreena pöydässä.
  • Huomioi yleisimmät erikoisruokavaliot tai pyydä vieraita ilmoittamaan mahdolliset rajoitukset hyvissä ajoin etukäteen. Kaikille ei tarvitse kuitenkaan olla tarjolla kaikkea, yksi suolainen ja yksi makea vaihtoehto yleensä riittävät.

Loppuun kiteytettynä voisi todeta, että kannattaa uskaltaa rohkeasti pyytää apua ja pieniä palveluksia kesän juhliin. Ystävät, tuttavat ja naapurit auttavat yleensä mielellään, jos voivat pienellä vaivalla voi tehdä ystävän suuresta päivästä erityisen. Kunhan vain muistat jakaa avunpyynnöt kohtuullisesti riittävän monen ihmisen kesken.

Kuvat: Jutta Rikola

Jaa