Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Koti kuntoon jouluksi

Kodin joulusiivous on usein se viimeinen, epämiellyttävä tehtävä, joka hoidetaan hampaita kiristellen kiireellä juuri ennen aattoa, otsa hiessä huhkien. Tänä vuonna otamme Ainan blogissa härkää sarvista jo marraskuussa, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Konmarita koti kuntoon

Japanilaisen ammattijärjestäjän Marie Kondon vinkit ovat nyt kaikkien huulilla. Niille, jotka eivät ole vielä ehtineet tutustua Kondon teokseen KonMari, siivouksen elämänmullistava taika, kokosimme alle muutaman KonMari –menetelmän, eli “konmarituksen” perusajatuksen.

Koti kuntoon jouluksi

1. Aloita järjestely tavaroiden, älä huoneiden perusteella

Käy läpi esimerkiksi kaikki vaatteesi, kirjasi tai sekalaiset paperisi yhdellä kertaa ja kokonaisuudessaan. Aloita sinulle helpoimmasta kategoriasta ja etene kohti vaikeampia, kuten tavaroita, joihin liittyy muistoja.

2. Jos tavara ei tuota sinulle iloa, sen on aika lähteä

Mieti jokaisen tavaran kohdalla, herättääkö tavara sinussa onnellisen tunteen. Jos ei, kiitä tavaraa sen palveluksesta ja hankkiudu siitä eroon. Toimi ripeästi ja unohda jahkailu.

3. Älä säilytä

Säilytyskalusteissa, laatikoissa ja lokeroissa lymyää usein aivan turhaa tavaraa. Vaikka tavara on “omalla paikallaan” on se siitä huolimatta turhaa painolastia, ellei sitä käytetä. Karsi surutta myös turha epämääräinen krääsä, joka vain kertyy sinne tänne. Ellet käytä sitä, et luultavasti tarvitse sitä.

Helpota hommaa Marttojen vinkeillä

KonMari metodilla saat kerralla suuria muutoksia aikaan ja ylimääräisen tavaran poistuttua siivouskin helpottuu. Kodin siistiyden ylläpitoon keräsimme puolestaan vinkkejä Martoilta.

Koti kuntoon jouluksi
Koti kuntoon jouluksi

1. Minimoi sotkun syntyminen

Hanki ulko-ovelle kynnysmatto, jotta hiekkaa ja roskaa ei kulkeudu tarpeettomasti sisälle. Kiinnitä huopapalat kalusteiden jalkojen alle, jotta lattiaan ei tule naarmuja ja huonekaluja on helppo siirrellä. Älä tupakoi sisällä.

2. Hallitse hetkessä

Siivoa sotkut sitä mukaan kun ne syntyvät. Poista tahrat ja laita tavarat johdonmukaisesti omille paikoilleen heti käytön jälkeen. Heitä tarpeettomat tavarat heti pois, ja vie lehdet, pullot ja purkit kierrätykseen mahdollisimman nopeasti äläkä annan niiden kertyä tasoille.

3. Välineurheile

Hyvillä välineillä siivous sujuu helpommin, eikä suuremmankaan siivouksen aloittaminen tunnu ylivoimaiselta kodissa, jonka järjestystä ylläpidetään jatkuvasti. Toimi silti oman jaksamisesi mukaan. Hyväksy ajoittainen pölyisyys ja epäjärjestys ja hanki tarvittaessa siivousapua.

Kolme yötä jouluun on

Kun joulun pyhät alkavat lähestyä, on aika suorittaa itse joulusiivous. Tässä vielä pari vinkkiä helpotukseksi Siivous.infon sivuilta.

Koti kuntoon jouluksi

1. Kokoa tiimi

Selvitä, ketä siivoukseen osallistuu. Tarvitsetko apua? Voivatko lapset auttaa vai onko heidät ikänsä puolesta parempi viedä jonnekin hoitoon siivouksen ajaksi? Tarkista myö ovatko siivousvälineet kunnossa ja valmiina.

2. Aikatauluta

Siivousta ei ole pakko suorittaa kerralla. Jos et ehdi, jaksa tai halua tehdä kaikkea yhtenä päivänä, mieti mitä voit tehdä jo ennakkoon ja suunnittele siivoukselle aikataulu.

3. Harkitse

Jos koti on jo yleisilmeeltään siisti, mieti mitä oikeasti tarvitsee siivota. Ehkä vaikkapa vain oleskelutilat ja pesutilat riittävät.

Näiden vinkkien myötä rauhallista joulun odotusta!

Jaa