Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Keittiöremontin suuri sanakirja

Onko edessäsi keittiöremontti? Hukutko keittiönrakennuksen termeihin ja käsitteisiin? Ei hätää, kokosimme keittiöremontin suuren sanakirjan, jonka avulla sinäkin puhut kohta keittiöremonteista kuin vanha tekijä. Tässä ABC-oppaasi remppaslangiin ja keittiösanaston saloihin.

 

Aamiaiskaappi

Avattava kaappi, joka kätkee sisäänsä kahvinkeittimen, espressokoneen ja kaiken sen, mitä aamuihisi tarvitset. Aamiaiskaapissa aamiaistarpeet ovat aina valmiina tehden aamuista sujuvia. Aamiaiskaappi kätkee taakseen aamiaistarvikkeiden lisäksi myös pienkoneet ja säästää laskutilaa muilta pinnoilta.

 

Asennusjärjestys

Järjestelmällinen lähestyminen on avain keittiöremontin onnistumiseen. Seuraamalla selkeää asennusjärjestystä varmistat, että projekti etenee fiksusti, etkä joudu purkamaan kertaalleen tehtyä työtä väliin jääneen vaiheen vuoksi. Lataa asennusoppaamme täältä!

 

Asennusjärjestys on seuraava:

 • alakaapit ja irtosivulevyt
 • tasot aukotuksineen
 • komerot ja irtosivulevyt
 • seinäkaapit
 • ylä- ja sivutäytteet
 • sokkelilevyt
 • välitilalaminaatit tai -lasit
 • valo- ja koristelistat
 • valaisimet
 • ovet ja laatikot
 • kodinkoneet
 • mekanismit
 • vedinporaukset
 • loppusäädöt

 

Avokeittiö

Keittiö, joka ei ole selkeästi oma, erillinen huoneensa, vaan yhdistetty tila esimerkiksi olohuoneen kanssa.

 

Budjetti

Keittiöremontin budjetointi onnistuu parhaiten ammattilaisen avustuksella. Mieti etukäteen, mitä haluat remontillasi saavuttaa ja paljonko olet valmis sijoittamaan siihen. AINA:n ammattilaisilta saat apua heti projektin ensi metreillä. Varaa aika maksuttomaan suunnitteluun valitsemassasi toimipisteessä. Autamme mielellämme kaikissa keittiöremonttisi vaiheissa ja eniten saat neuvoistamme irti, kun otat AINA:n mukaan alusta saakka. Suunnittelupalvelumme on maksuton ja ei sido sinua mihinkään.

 

Dekton

Dekton on yksi markkinoiden kestävimmistä ja laadukkaimmista tasomateriaaleista. Dekton on 100-prosenttisesti kiveä ja valmistettu 20 eri kivimineraalista ilman sidosaineita. Dekton kestää hyvin kuumuutta, joten voit huoletta laskea kuuman kattilan tai pannun tasolle. Dektonin pinta on todella helppo pitää puhtaana, ei tarvitse olla huolissaan vaikka tasolle läikkyy espressoa tai värjääviä ruokia. Suurin osa Dekton-tasoista on niin kestäviä, että et voi naarmuttaa pintaa metallisilla tai teräksisillä keittiövälineillä. Valurautapannunkin voit huolettaa nostaa tasolle. Dekton sopii myös loistavasti kesäkeittiöön, sillä se ei kestää myös auringon UV-säteilyä. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

 

Ilmankierto

​​Varmista, että kaikilla kalusteisiin sijoitetuilla kodinkoneilla on laitteiden vaatima ilmankiertotila. Kaappirungoissa, jotka on suunniteltu integroitaville kodinkoneille, on ilmankiertoaukot valmiina pohjassa, hyllyissä tai yläpohjassa. Integroidut kylmälaitteet ja

uunit vaativat myös sokkelilevyyn ilmankiertoritilät. Vapaasti seisovien kylmälaitteiden yläpuolelle sijoitetaan jääkaappikomero, jonka rakenne mahdollistaa jääkaapin ilmankierron. Huomioi, että jos jääkaappikomeron yläpuolelle tulee täytelevy, on siihen asennettava ilmankiertoritilä.

 

Ilmankosteus

Joskus remontin tai rakennusprojektin aikana on vaiheita, jolloin huoneen ilmankosteus on tuntuvan suuri. Vältä ajoittamasta keittiökalusteiden asennusta näihin ajankohtiin. Asennushetkellä ilmankosteus saa olla korkeintaan 60%.

 

Integroidut kodinkoneet

Integroiduilla kodinkoneilla tarkoitetaan sellaisia koneita ja laitteita, jotka on asennettu kalusterunkojen sisään, ovien taakse tai muuten kiinteillä tavoilla osaksi keittiötä. AINA:n asiantuntijat auttavat mielellään integroitujen kodinkoneiden suunnittelussa. Varaa tästä maksuton suunnitteluaika.

 

Irtosivulevy

Jos keittiön kaapisto halutaan viimeistellä esim. oven sävyyn, käytetään kaappiryhmien päädyissä irtosivulevyjä. Irtosivulevyjä käytetään usein myös kylmälaitteiden sivuilla. Joskus sivulevy sijoitetaan myös keittiöryhmän keskelle esim. astianpesukoneen ja lieden väliin.

 

Jätteiden lajittelu

Keittiön jätehuolto kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa huolellisesti. Tarpeet voivat olla hyvin erilaiset riippuen asunnon koosta, asukkaiden määrästä ja asumistavasta. Jätehuollossa ja kierrätystavoissa on eroja kerrostaloasumisen ja rivitalo- tai omakotitaloasumisen välillä. Valitse allaskaappiin omiin tarpeisiisi sopivat lokerot ja jätelajitteluvaunut ja mieti etukäteen, mitä kaikkia jätelajeja haluat voida lajitella. Näillä valinnoilla on yllättävän suuri merkitys jokapäiväisen arjen sujuvuuteen.

 

Keittiön eri alueet

Kun suunnittelet keittiötäsi, mieti ensimmäienä, kuka tai ketkä sitä käyttävät ja kuinka he liikkuvat keittiössä. Ruoanvalmistukselle varattu tila on erittäin tärkeä. Kokilla pitää olla esteetön ja helppo pääsy veitsiin, astioihin, leikkuulautoihin ja raaka-aineisiin. Myös työtason/-tasojen sijainti on hyvä miettiä suhteessa tiskialtaaseen,liesitasoon ja jääkaappiin nähden. Työtason paikan voi valita huomattavasti vapaammin kuin altaan tai kodinkoneen. Vesi- ja sähköpisteet määrittävät, minne altaat ja kodinkoneet kannattaa laittaa. Uunin molemmin puolin on hyvä olla laskutilaa. Lieden ja uunin äärellä tapahtuu yleensä paljon yhtä aikaa. Tällöin tarvitaan runsaasti laskutilaa kuumille astioille. Tiskiallasta käytetään usein tiskaamisen lisäksi esim. kalan perkaamisen tai hedelmien kuorimiseen. Tällöin altaan yhteyteen on järkevää sijoittaa kierrätyslaatikot, jotta jätteiden lajittelu sujuu helposti.

 

Keittiön voi jakaa erilaisiin alueisiin esimerkiksi seuraavasti:

 1. Ruoanvalmistusalue
 2. Tiskausalue
 3. Valmistelualue
 4. Ruoan säilytysalue
 5. Välineiden säilytysalue

 

Keraaminen taso

Ylellinen, ekologinen ja kestävä keraaminen taso on 100% luonnontuote. Materiaalina se hylkii likaa, kestää kuumuutta eikä naarmuunnu helposti, joten sen kanssa voi kokkailla huolettomasti. Keraamisten tasojen pinta on osassa materiaaleja kiiltävä ja osassa mattamainen, hieman karhea. Valmistustavastaan ja koostumuksestaan johtuen keraamisilla tasoilla on erinomaiset käyttöominaisuudet: ne kestävät äärimmäisen hyvin kuumuutta, eivätkä tahraannu. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

 

Kiintokaluste

Kiintokalusteilla tarkoitetaan kiinteästi talon rakenteisiin asennettavia säilytyskalusteita, kuten esimerkiksi komeroita ja keittiökalusteita. Kiintokalusteiden avulla kodin kuutiot voidaan hyödyntää tehokkaasti ja tyyli säilyy yhtenäisenä keittiön ja kodin muiden osien välillä.

 

Kivimateriaalit

Graniitista ja kvartsista saa näyttävää pintaa moneen eri käyttötarkoitukseen kuten seiniin, ruokapöytiin. Muotoiltavuus, kestävyys ja takuulla uniikki pinta ovat kiven ja kvartsin vahvuuksia. Kivi on luonnollinen ja pitkäikäinen materiaali. Se kestää hyvin lämpöä ja kosteutta, eikä naarmuunnu kovin helposti. Kivitasojen muotoiltavuus ja takuulla uniikki pinta antavat sisustussuunnittelijalle vapauksia. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

 

Kvartsi

Kvartsitasot kestävät likaa huomattavasti paremmin kuin huokoisempi graniitti, jota tulee huoltaa ja käsitellä säännöllisesti. Nimensä mukaisesti kvartsitasot koostuvat pääosin luonnon kvartsista, joka on kiven kovin osa ja tekee materiaalista kestävän. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

 

Laminaatti

Laminaatti on suosittu pintamateriaali, jonka suurin etu muihin materiaaleihin verrattuna on edullinen hinta. Laminaattitasot ovat nousseet aitojen puu- ja kivipintojen haastajaksi. Niiden kuosit ja pinnat jäljittelevät aitoja materiaaleja. Helppohoitoisuuden, kestävyyden ja huokeamman hinnan ansiosta ei ole ihme, että niitä valitaankin moneen kotiin aidon kiven ja puun sijaan. Laminaattipintojen hyvä puoli on niiden hoidon helppous. Materiaali hylkii vettä ja likaa. Laminaattia tulee kuitenkin käsitellä hieman eri tavoin kuin luonnonmateriaaleja. Se ei esimerkiksi kestä kuumuutta samalla tavalla kuin kivitasot. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

 

Laatikonjakaja

Laatikoiden sisälle tuleva kehikko, joka auttaa pitämään tavarat omilla paikoillaan ja hyvässä järjestyksessä.

 

L-kulmakaappi

L-kirjaimen muotoinen kulmakaappi. L-kulmakaapissa voidaan käyttää ¾-kulmakarusellia.

 

Massiivipuu

Puu on kaunis ja luonnollinen materiaali, joka soveltuu moneen eri keittiötyyliin. Se on myös ekologinen materiaaliratkaisu. Puuta arvostetaan tasomateriaalina, mutta esimerkiksi laminaattiin verrattuna sillä on ominaisuuksia, jotka kannattaa huomioida valintaa tehdessä. Puu ei kestä kovin hyvin kosteutta ja kuumuutta, joten puutaso täytyy pitää puhtaana myös arjen askareissa, koska puu imee siihen kaatuneet aineet nopeasti. Luonnon materiaalina se vaatii jatkuvaa hoitoa. Puutasot tulee puhdistaa ja öljytä säännöllisesti. Oikein käsitelty ja hoidettu puutaso on todella pitkäikäinen, esim. kuluneen pinnan voi hioa ja pintakäsitellä, jolloin se taas kuin uusi. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

 

Niemekekeittiö

Keittiömalli, jossa tilaa rajaa niemekkeen mallinen, yhdestä päädystä seinään kytkeytyvä työtaso. Tasoon on tyypillisesti integroitu myös säilytystilaa ja kodinkoneita.

 

Piilokulmakaappi

Perinteinen, suorakaiteen muotoinen kulmakaappi. Piilokulmakaapissa voidaan käyttää ½-kulmakarusellia.

 

Push-to-open

Kahvaton laatikko- tai kaappimalli, joka avataan kevyellä työntöliikkeellä.

 

Rahoitus

Voit halutessasi maksaa AINA-keittiökalusteet joustavasti AINA-rahoituksella. Tiedustele rahoitusmahdollisuutta omalta AINA-kontaktiltasi. Jos maksat laskun heti ensimmäisen kuukauden aikana, niin maksutapa on sinulle täysin veloitukseton. Halutessasi voit sopia itsellesi myös maksusuunnitelman.

 

Ristikko-ovi

Ristikko-ovinen kaappi sopii mainiosti etenkin keittiön yläkaappien ovimalliksi. Sen takana kauniit astiat ovat näkyvillä, mutta pölyn ulottumattomissa. Kun valitset oviin kirkkaan lasin, saat kauniit astiat osaksi sisustusta.

 

Saareke

Seinistä erillinen työtaso, johon voi sisältyä myös integroituja säilytysratkaisuja ja kodinkoneita. Saareke on kätevä tapa lisätä työtilaa ja säilytysratkaisuja etenkin avokeittiöihin.

 

Seinien ja lattian suoruus

Käy keittiön seinien ja lattioiden pinnat läpi ennen keittiökalusteiden asennusta ja tarkista myös kulmien suoruus ja seinien pystysuoruus. Seinien tulee olla pysty- ja vaakasuorat ja nurkkien 90 asteen kulmassa. Varsinkin kulmakaapit vaativat suoran kulman. Oikaise tarvittaessa, tämä helpottaa kalusteiden asennusta. Huomioi kuitenkin esim. nurkan oikaisun vaikutukset kalusteiden mitoituksissa, sillä oikaisun yhteydessä seinän leveys pienenee.

 

Seinien maalaus ja tapetointi

Seinien maalaus ja tapetointi sekä lattian pinnoitteet on tehtävä ennen kalusteiden asennusta. Valitse keittiön seinämaalit ja tapetit tilan luonne huomioiden: keittiössä oleskellaan paljon ja siellä usein myös “sattuu ja tapahtuu”, joten myös seinien on hyvä olla kestävää materiaalia, joka on tarvittaessa pyyhittävissä tai pestävissä puhtaaksi.

 

Siivous

Keittiön siivous ei ehkä ole ensimmäinen asia remonttisuunnitelmaa tehdessä. Siivous on kuitenkin ajan myötä se kaikkein aikaa vievin osa keittiön hoitoa. Voit helpottaa sitä tuntuvasti oikeilla materiaali- ja sisustusvalinnoilla. Valitse siis helppohoitoiset ja kulutusta kestävät materiaalit, kuten maaliovet ja kivitasot. Kivitaso on helppo pitää puhtaana ja maalioven voi tarvittaessa korjata myös itse. Järjestä keittiöön turvallista säilytystilaa siivousvälineille ja -aineille.

Säilytysratkaisut

Säilytysratkaisuilla tarkoitetaan kaikkia niitä keittiösi elementtejä, jotka liittyvät tavaroiden säilytykseen ja järjestelyyn. Kaapit, laatikostot ja hyllyköt voivat olla joko osa keittiön sisustusta tai ne voidaan pyrkiä piilottamaan mahdollisimman neutraaleiksi, huomiota kiinnittämättömiksi elementeiksi. Pyri ennakoimaan tarpeesi mahdollisimman kattavasti jo suunnitteluvaiheessa. Millaisille tavaroille juuri sinun arjessasi tarvitaan eniten tilaa? Haluatko astioiden olevan esillä vitriinissä vai piilossa ovien takana? Suositko laatikoita vai hyllyjä? Haluatko säilytystilat mahdollisimman alas vai mieluummin yläkaappeihin painottuen? Säilytysratkaisuihin liittyy paljon käytännön kysymyksiä, joihin vain sinä voit vastata. Kerro nämä toiveesi ilmaisen konsultoinnin yhteydessä AINA:n keittiösuunnittelijalle, jotta hän voi huomioida ne parhaalla mahdollisella tavalla!

Teräs

Teräs on kestävä ja varma tasomateriaali. Ravintoloiden tasot ovat usein ruostumatonta terästä. Voisi siis sanoa, että ruostumaton teräs on ammattilaisen valinta. Industrial-sisustustyylin suosion myötä teräs on tehnyt vahvaa paluuta myös kotikeittiöihin. Ruostumaton teräs on hygieeninen ja se on helppo pitää puhtaana. Teräs kestää hyvin kosteutta, likaa, kuumuutta ja kulutusta. Nykyään ruostumattomaan teräkseen on saatavilla myös erilaisia kuoseja. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

Työtaso

Työtasoja ovat kaikki ne keittiön pöytäpinnat, joita käytetään ruoanvalmistukseen ja muuhun työskentelyyn. Työtaso on yksi keittiön käytetyimmistä osista, ja siksi sen valinta kannattaa tehdä tarkasti ja aikaa kestävällä tavalla. Tyypillisimmät tasojen materiaalit ovat laminaatti, kivi, puu ja teräs. Valinta kannattaa tehdä kolme tärkeää tekijää huomioiden: käyttötarkoitus, budjetti ja tyyli. Lataa tason valinta -oppaamme täältä tai tutustu erilaisiin tasovaihtoehtoihin täältä!

Valaistus

Keittiö on luonteeltaan työtila, jossa riittävä valaistus on erittäin tärkeää. Sillä on suuri vaikutus siihen, miltä tila loppuen lopuksi näyttää. Värin lämpötila kannattaa täsmäyttää valittuihin sävyihin – AINA:n ammattilaiset auttavat sinua tässä. LED-valaistus nostaa suosiotaan koko ajan monikäyttöisyytensä ja energiatehokkuutensa ansiosta. Toisaalta riippuvalaisimet ovat elegantti yksityiskohta.

Vesieristys

Vesieristys on tärkeää huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Allaskalusteita asentaessa vesieristys voidaan tehdä allaskaapin pohjalle, jos viemäriputki ja vesiputkien suojaputket ylettyvät kaapin sisälle asti. Lähtökohtaisena ajatuksena on, että mahdollinen vesivuoto tulee mahdollisimman nopeasti näkyville.

Wingline-ovet

Käytännöllisten ja kauniiden Wingline-taitto-ovien ansiosta saat liukuovia ja saranaovia suuremman osan kaapistosta kerralla käyttöön. Ovien taakse saat piiloon esimerkiksi TV:n tai vaikka koko keittiön. Wingline-ovimallin voi valita yli 50 eri ovimallista ja tietysti 8000 eri sävystä.

3D-suunnitelma

Kolmiulotteinen suunnitelma auttaa hahmottamaan, miltä haluamasi kalusteet näyttävät omassa keittiössäsi. AINA-ammattilaiset käyttävät 3D-suunnitelmissa 360 asteen kuvia, joiden avulla on helppo kuvitella valmis keittiö omaan kotiisi.

Kun termit on nyt hallussa, varaa maksuton suunnitteluaika

Voit joko varata etäsuunnitteluajan tai sopia käynnin lähimpään myymäläänsi. Sivuiltamme löydät myös keittiön- ja remontin ostajan oppaamme, joista saat hyviä vinkkejä remonttisi toteuttamiseen. Lisäksi kannattaa tutustua sivuilta löytyvään trendioppaaseen ja esitteeseen, näiden avulla voit valita sinulle sopivan tyylin vaivattomasti.

Voit myös suunnitella keittiösi itse keittiösuunnitteluohjelmamme avulla ja pyytää sen perusteella tarjouksen uudesta keittiöstäsi.

 

Jaa