Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Hyvän keittiön kymmenen tärkeintä ominaisuutta – näin suunnittelet täydellisen keittiön

Hyvän keittiön kymmenen tärkeintä ominaisuutta – näin suunnittelet sinulle täydellisen keittiön

Mitkä ovat hyvän keittiön ominaisuudet eli mitä kannattaa ottaa huomioon keittiön suunnittelussa? Nämä asiat huomioimalla suunnittelet tai remontoit keittiön, joka on sinulle täydellinen vielä vuosienkin päästä! Alla esittelemme hyvän keittiön kymmenen tärkeintä ominaisuutta!

1. Sinulle suunniteltu ja yksilöllinen

Yhdenkään keittiön ei tarvitse olla samanlainen, vaan täydellinen keittiö on suunniteltu juuri sinun tarpeitasi varten. Mieti keittiön suunnitteluvaiheessa, millainen kokki olet, kuinka paljon vietät aikaa keittiössä ja minkälaisia asioita eniten käytät päivittäin keittiössä. Sinulle täydellinen keittiö on niin kalusteratkaisuiltaan, kodinkoneiltaan kuin ulkoasultaan sinun näköisesi.

2. Toimiva kokonaisuus

Toimivassa keittiössä on kaikki tarpeellinen ja fiksusti sijoiteltuna niin, että keittiön päivittäinen käyttäminen on mahdollisimman mutkatonta. Suunnitteluvaiheessa kannattaakin ottaa mukaan asiantuntija, joka auttaa sinua löytämään toimivimmat ratkaisut ottaen huomioon toiveesi.

Täydellisessä keittiökokonaisuudessa on huomioitu myös esimerkiksi riittävä valaistus ja pistorasioiden paikat sekä monta muuta seikkaa, joita ei ehkä tule itse ensimmäisenä muistettua, minkä vuoksi asiantuntijan apu on arvokasta.

3. Tarpeeksi säilytys- ja laskutilaa

Keittiössä on jatkuvassa käytössä lukuisia erilaisia tavaroita, joten täydellisessä keittiössä on huomioitu tämä niin lasku- kuin säilytystilan osalta. Kun jokaiselle tavaralle aina astioista pienkoneisiin on oma paikkansa, pysyy keittiössä järjestys ja ruoan laittaminen on huomattavasti miellyttävämpää.

Myös pieneen tilaan pystyy luomaan kekseliäitä ratkaisuja, joilla saa yllättävän paljon säilytystilaa ja valitsemalla esimerkiksi pienemmän tiskialtaan tai lieden, saat lisättyä laskutilaa keittiön tasoille.

4. Koko perheen yhteinen tila

Kuka on perheesi innokkain kokki ja käyttävätkö keittiötä myös perheen pienimmät? Juuri teille täydellistä keittiötä suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki perheenjäsenet, jotta keittiö vastaa mahdollisimman hyvin kaikkien tarpeisiin.

Esimerkiksi kalusteiden mitat ja kodinkoneiden sijoittelut vaikuttavat siihen, että myös lasten on mahdollista tehdä keittiössä vaikkapa välipalaa.

5. Laadukas ja kestävä

Laadukkaalla keittiöllä voi olla suurempi hintalappu remonttia tehdessä, mutta pitkällä aikavälillä laatu tulee usein edullisempia vaihtoehtoja halvemmaksi. Kunnon materiaaleista huolella valmistetut kalusteet ja tuotteet kestävät aikaa eli ne eivät hajoa päivittäisessä käytössä ja näyttävät vielä ahkerankin käytön jälkeen siisteiltä. Laadukkaita kalusteita ja kodinkoneita ei tarvitse jatkuvasti olla korvaamassa uusilla, joten ne ovat hintalappunsa arvoisia.

6. Mieleisesi värit ja pinnat

Keittiön ilmettä suunnitellessa kannattaa uusimpien trendien sijaan seurata omaa tyyliä ja valita juuri ne värit ja materiaalit keittiöösi, joista itse pidät. Varma valinta ovat klassiset värit ja materiaalit, kuten puu, jolloin keittiön ilme on ajaton ja sinulle mieleinen vielä vuosienkin päästä.

Keittiön sisustusta voi aina päivittää pienemmillä yksityiskohdilla, joiden vaihtaminen on helpompaa ja edullisempaa kuin esimerkiksi kaapin ovien tai tasojen jatkuva vaihtaminen.

7. Huolella asennettu ja takuut kunnossa

Keittiöremontissa kannattaa luottaa ammattilaisten apuun myös purku- ja asennusvaiheessa, joten älä yritä säästää väärässä paikassa. Luottamalla työn ammattilaisten käsiin varmistat, että keittiössäsi kaikki toimii kuten pitääkin ja ettei keittiön asennus, erityisesti vesi- ja sähkötöiden osalta, aiheuta onnettomuus- tai tapaturmariskiä.

Hankkimalla keittiösi luotettavalta toimijalta asennuksen kanssa varmistat myös, että keittiölläsi on kattava takuu, joka korvaa esimerkiksi mahdolliset materiaali- ja valmistusvirheet.

8. Turvallinen päivittäisessä käytössä

Jos perheessäsi on lapsia tai lemmikkieläimiä, tulee keittiön turvallisuutta miettiessä huomioida, kuinka tila on mahdollisimman turvallinen kaikille perheenjäsenille.

Kaappeihin on hyvä hankkia lapsilukot ja varmistaa, että kodinkoneiden päälle kytkeminen ei onnistu vahingossa perheen pienemmiltä. Mahdollisesti vaarallisille keittiötarvikkeille, kuten erilaisille veitsille, tulee olla turvalliset säilytyspaikat, jossa ne eivät ole lasten ulottuvilla.

9. Helposti siivottava

Keittiössä syntyy yleensä muita kodin paikkoja enemmän sotkua, joten keittiö, jonka puhtaanapito on helppoa, tekee arjesta sujuvampaa ja vähentää siivoamiseen kuluvaa aikaa.

Valitse keittiöön pintoja, jotka on helppo siivota ja pitää puhtaana, ja huolehdi että niin siivousvälineet kuin jäteastiat ovat keittiössä helposti käsillä.

10. Ekologinen ja vastuullinen

Ekologisuus on arvo, jonka moni haluaa huomioida niin kodin sisustuksessa kuin jokapäiväisessä elämässä. Oman keittiön ekologisuutta voi parantaa monella tapaa, ja kun ekologisuus on huomioitu jo keittiön suunnitteluvaiheessa, on vastuullisuutta helpompi noudattaa myös arjen keskellä.

Hanki keittiösi yritykseltä, jonka tuotteet on valmistettu mahdollisimman lähellä ja hyödyntäen sekä kotimaista työvoimaa että materiaaleja. Näin vähennät esimerkiksi kuljetukseen liittyviä päästöjä ja tuet suomalaista työtä. Tämän lisäksi ekologisuutta voi parantaa esimerkiksi energiatehokkailla kodinkoneilla ja suunnittelemalla paikan kierrätyspisteelle.

 

>> Varaa aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun

Jaa