Skip links
Published on: Yleinen

Hyggeilyä makuukammarissa

Tanskalainen hyggeily-trendi rantautui hiljattain myös Suomeen. Tanskalaisille kyse ei kuitenkaan ole trendistä, vaan kyseessä on enemmänkin elämäntapa. Hyggeily muistuttaa suomalaisillekin jo tuttua kotoilua, mutta hyggeillä voi muuallakin. Kyse on eräänlaisesta mindfulnessista, siitä että keskittyy nauttimaan pienistä asioista, jotka tekevät onnelliseksi, olipa kyseessä sitten irtokarkkien mussutus leffateatterin hämärässä, kävelylenkki koiran kanssa tai käpertyminen viltin alle hyvän kirjan kanssa.

Kesällä kasasimme teille vinkkejä makuuhuoneen sisustukseen, mutta nyt vuoden pimeimpänä aikana voisimme virkistää muistiamme ja päivittää makuuhuoneen hyggeily-valmiiksi kotipesäksi.

Mainstreet Stockholm

Mainstreet Stockholm

Sänky

Sänky on makuuhuoneessa luonnollisesti se kaikkein tärkein. Siihen kannattaa sijoittaa, sillä samalla panostaa omaan hyvinvointiin. Väsymys ja selkäkivut johtuvat usein vääränlaisesta vuoteesta. Varsinkin jos huomaa alkavansa pyöriä öisin, on aika tarkistaa patjan kunto. Huonokuntoinen tai vääränlainen tyyny voi myös pahentaa vaivoja. Ihmisen paino vaikuttaa patjan sopivuuteen. Joskus voi oilla tarpeen hankkia parisänkyynkin erilliset patjat ja yhteinen petauspatja.

Huomioi sänkyä valitessa huoneen koko. Sängyn sivuilla tulisi olla reilu puoli metriä tilaa, jotta liikkuminen ja sängyn petaaminen olisi vaivatonta. Korkeampi jenkkisänky on näyttävä ja siitä on helpompi nousta, mutta se vaatii myös enemmän tilaa ympärilleen.

Mieti myös, paljonko aikaa todella vietät sängyssä nukkumisen lisäksi. Rentoudutko esimerkiksi mieluummin sängyssä kuin sohvalla? Tapaatko istua vai matkoiletko? Pehmustetut ja verhoillut sängynpäädyt ovat vuonna 2017 paitsi trendikkäitä, myös erittäin käytännöllisiä, jos tykkäät vaikkapa lukea tai katsella televisiota istuvassa asennossa. Toki myös hotellimainen tyynyröykkiö ajaa saman asian, mikäli päätyä ei ole tai se ei ole nojailtavaa sorttia.

Mainstreet Stockholm
Mainstreet Stockholm

Mainstreet Stockholm

Yöpöytä

Yöpöytä on tärkeä kaluste, varsinkin lukutoukille. On mukavaa, kun luettavaa voi pitää aina käden ulottuvilla, eikä sitä tarvitse lämpimän peiton alta kurotella tai nousta etsimään.

Yöpöydän ei tarvitse olla perinteinen pikku lipasto, vaan esimerkiksi tuoli tai jakkara käy. Ilmava pieni seinähylly lisää kiinnostavuutta, kirja- tai lehtipino yöpöydän roolissa tuo boheemia tunnelmaa. Kapeassa tilassa sängyn päälle kiinnitetty hylly toimii yöpöytänä, samoin syvä sängynpääty. Moni läppäriä sängyssä käyttävä tai sängyssä aamiaisensa nauttiva pitää myös vuodetarjottimista.

Sagaform vuodetarjotin

Sagaform

Säilytys

Makuuhuone halutaan pitää levollisena, joten säilytysratkaisuihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kaappien ei aina tarvitse olla valkoisia, vaan esimerkiksi neutraali kitti rauhoittaa tilaa.

Simple-ovi sävyssä Kitti makuuhuoneessa

Aina Simple

Valaistus

Valaistus jää kodin sisustamisessa usein liian vähälle huomiolle. Makuuhuoneessakin siihen kannattaa kiinnittää huomiota ja valita tilaan ja käyttötarkoitukseen sopiva ratkaisu. Himmennettävät valot lisäävät monipuolisuutta, samoin useampi valonlähde. Yleisvalon lisäksi ainakin yö- tai lukuvalot, parisängyssä tarvittaessa molemmin puolin on hyvä olla. Näin kirkas yleisvalo ei häiritse toisen unta, eikä sängystä tarvitse nousta valoja katkaisemaan kun itse alkaa nukkumaan.

Etenkin pimeään talveen soveltuvat tietysti myös erilaiset valosarjat, joita ei ole mikään pakko kiinnittää perinteisesti ikkunaan, vaan ne voi ripustaa vaikkapa rennosti sängyn päätyyn. Eikä sovi unohtaa kynttilöitä. Laadukas, rauhoittavan tuoksuinen kynttilä kruunaa rentoutushetken.

Lindsay Marcella: Kokovalkoinen makuuhuone
Derek Swalwell: Makuuhuone

Lindsay Marcella | Derek Swalwell

Värimaailma

On makuasia, mitkä värit kukin kokee rauhoittaviksi. Toiselle se on valkoinen, toiselle maanläheiset sävyt. Kokovalkoiseen kannattaa tuoda lämpöä tekstuurien avulla. Tunnelmalliset tummat sävyt ja erityisesti tummat vihreät ovat nyt pinnalla. Tummien sävyjen kaveriksi sopivat trendikkäät pastellit kuten vanha roosa, sillä ne eivät näytä liian hempeiltä harmaan ja tummempien sävyjen kumppanina.

Tärkeintä on kuitenkin, että itse viihtyy tilassa. Tulevan vuoden trendeissä korostuu vahvasti koti yksilön omana soppena, rauhoittumisen paikkana piilossa hektiseltä ulkomaailmalta. Hyggeillen ja kotoillen.

Cultiver
Avenue Lifestyle: Makuuhuone

Cultiver | Avenue Lifestyle

Tekstiilit

Tekstiilit ovat tärkeässä osassa makuuhuoneen tunnelman luomisessa. Luonnonkuidut ovat edelleen tekstiileissä suosittuja. Myös runsaat neulokset, sametti ja taljat, sekä muut ihanan lokoisat ja pehmoiset materiaalit ovat nyt trendikkäitä – mikä sopii hyggeilyyn paremmin kuin hyvin. Valitse makuuhuoneeseen ennemmin yksi suuri matto kuin monta pientä, se rauhoittaa kokonaisuutta.

Paksu ja jämäkkä päiväpeitto puolustaa paikaansa, jos sängyssä oleillaan paljon – tai lemmikit valtaavat sen – päiväsaikaan, sillä se ei ryttyynny niin helposti. Muuten päiväpeittoa ei välttämättä edes tarvita. Nykyään löytyy niin kauniita lakanoita, ettei niitä tahdo edes raaskia peittää. Esimerkiksi rouheat pellavalakanat toimivat ilman päiväpeittoakin (ja näyttävät hyvältä myös rennon ryppyisinä).

Näin talviaikaan verhot eivät välttämättä ole pimennystä varten, mutta piteneviin päiviin voi kuitenkin varautua. Varsinkin jos makuuhuoneen ikkuna on itäänpäin, kannattaa valita pimennysverhot tai paksumpaa kangasta, jotta aurinko ei herätä liian aikaisin. Mikäli verhoista haluaa keveämmät, voi niiden taakse piilottaa pimentävän rullaverhon. Verhoilla voi toki myös tuoda tilaan lämpöä ja akustiikkaa, vaikkei niitä välttämättä valon puolesta tarvitsisikaan.

Mainstreet Stockholm: Makuuhuone

Mainstreet Stockholm

Jaa