Skip links
Published on: Sisustus ja trendit

Green Home Book – ensiapua vihervimmaan

Viime postauksessa inspiroiduimme The Botanic Shelf kasvihyllystä eikä vihervimma ota laantuakseen. Onneksi tänään ilmestynyt Green home book on juuri oikea lääke tähän ”vaivaan”. 😉

Green home book on Susanna Vennon, Pinja Forsmanin and Riikka Kantinkosken kirja viherkasveista, niiden hoidosta ja tietysti upeista vihreistä kodeista. Haastattelimme Susannaa ja saimmekin jo pienen ennakkokurkistuksen kirjan vehreään maailmaan.

Green home book
Green home book interior

Green home book, valokuvat Riikka Kantinkoski

Green Home Book on tulossa markkinoille lokakuussa 2016. Mikä sai sinut innostumaan viherkasveilla sisustamisesta?

Olen pienestä saakka asunut kodissa, jossa äiti hoiti viherkasveja. Ihastelin äidin kotiviidakkoa ja näin aikuisena huomaan, että niiden tuoma tunnelma on minulle myös ihana lapsuusmuisto ja sellainen merkki turvallisesta paikasta. Viherkasvit ovat palanneet yleisestikin sisustukseen niukan ja minimalistisen sisustuskauden jälkeen. Varsinkin pieneissä kaupunkikodeissa asuvat ihmiset haluavat vahvemmin tuoda palan luontoa sisälle. Itse koen, ettei se ole mikään ohimenevä trendi vaan kiireiset ihmiset haluavat ympärilleen rauhoittavaa tunnelmaa ja kodinomaisuutta kasvien kautta. Niiden hoitaminen on itselleni ainakin myös hyvin rentouttavaa arjen keskellä.

Kirjassasi yhdistelet viherkasveja blogistasi tuttuun upeaan, skandinaaviseen tyylin. Onko sinulla vinkkejä, mitkä kasvit soveltuvat mielestäsi parhaiten skandinaaviseen tyyliin?

Miltei kaikki kasvit sopivat skandikoteihin, kun niiden määrissä ja sijoittelussa on maltillinen. Jos aika ja viitseliäisyys ei riitä usean viherkasvin hoitoon, suositan muutamaa suurempaa ja näyttävää kasvia: peikonkämmen tai kumiviikuna esimerkiksi. Tietenkin mielikuviemmme pohjina skandinaavisessa sisustuksessa ja viherkasveissa on usein Alvar Aallon sisustamat julkikohteet. Klassiset kumiviikunat, köynnöstävät posliinikukka ja kastanjaviini ja puumaiset limoviikunat ovat skandityylin varmoja valintoja.

Cephalocereus senilis
Euphorbia leuconeura

Green home book, valokuvat Riikka Kantinkoski

Kerroit blogissasi, että luvassa olisi viherpeukalointiohjeita myös aloittelijoille. Mitä kasvia suosittelisit ihmiselle, jolla on viherpeukalon sijasta poropeukalo?

Ha haa, mahtava kysymys. Kyllä mä sanoisin että sillä peikonlehdellä ja kumiviikunalla on vaikea epäonnistua. Myös kaktukset ja mehikasvit ovat tunnetusti aika helppohoitoisia, blogeista ja sisustuskuvista tuttu kalanruotokaktus on sisustuksellinen ja helppo pitää hengissä.

Sopiiko viherkasveilla sisustaminen lemmikkitalouksiin vai onko kyseessä mahdoton yhtälö? Löytyykö markkinoilta tyyliin sopivia, myrkyttömiä kasveja?

Sopii vallan hyvin. Itse asiassa aika harva nykypäivän marketeista ostettu kasvi on tappavan myrkyllinen. Joissakin kasvikirjoissa mainitaan tiettyjä kasvilajeja myrkyllisiksi, mutta niistä myyntiin jalostetut lajit ovat usein turvallisia. Kirjastani löytyy myös merkinnät kasvien myrkyllisyyksistä, joten tämän opuksen ansiosta kotiin mahtuvat karvaiset ja vihreät eläväiset saman katon alle.

Ficus elastica
Green home book interior

Green home book, valokuvat Riikka Kantinkoski

Sosiaalisessa mediassa jakamasi sisällöt ja tietysti tuleva kirjasi inspiroi monia, mutta mistä sinä ammennat inspiraatiota?

Tätä on minulta kyselty useampaan otteeseen urani aikana ja aina yhtä vaikea vastata. Mutta kait minulla on vain jotenkin sellaiset signaaleja poimivat silmät ja mieli. Matkustelen aika paljon ja katsastan missä maailmalla mennään. Pukeutumisessa, ruoassa, elämäntavassa, kahviloissa, tyyleissä jne. jne. Niistä jotenkin suodattuu sitten sellaista inspiraatiota ja tyylisuuntaa, jota pyrin työssäni eteenpäin jakamaan. Enkä myöskään kiistä juuriani. Umpimaalaisena savolaistyttönä arvostan kansamme omaa juurevaa ja puhdaslinjaista muotoiluhistoriaa, luonnonmateriaaleja, keramiikkaa ja puuosaamista. Suomalaiset perinteet jaksavat innostaa minua aina.

Kirjaprojektisi alkaa olla loppusuoralla. Millaisia suunnitelmia sinulla on tämän projektin jälkeen?

Kääk. Just tätä aamulla huokasin, kun katsoin painotuoretta kirjaa käsissäni. Nyt on sellainen ”synnytyksen” jälkeinen hormoniaaltopäällä, jolla mennään varmaan jonkin aikaa eteenpäin. Tietenkin rinnalla rullaa useat työjutut, mutta enköhän minä taas keksi jonkun innostavan sideprojectin tässä taas. =)

Antaisitko meille lopuksi vielä joitakin vinkkejä, kuinka lähteä toteuttamaan vehreämpää sisustustyyliä?

Itse suosittaisin kaikkia suhtautumaan kasveihin niinkuin vihreisiin äänettömiin ystäviin, jotka kulkevat mukanamme kodista toiseen. Haali ihania pistokkaita tai siemeniä rakkailta ystäviltä, pyydä yksi lapsuudenkotisi kasviaarre omaan kotiin ja ala hoitamaan sitä uuteen loistoon. Silloin kasvit ovat enemmän kuin pelkkiä sisustusesineitä, niillä on tarinoita, muistoja ja niistä haluaa huolehtia oikeasti. Tämä jos jokin on rentouttavaa ja palkitsevaa puuhaa.

Jaa