Skip links
Published on: Vinkit ja ohjeet

Ekologinen ja ympäristöystävällinen keittiö – 6 helppoa vinkkiä

Näin teet keittiöstäsi ympäristöystävällisemmän – 6 helppoa vinkkiä, joilla syntyy toimiva ja ekologinen keittiö

Ympäristöystävällisempi keittiö syntyy hyvällä suunnittelulla, panostuksella laatuun ja kestävyyteen sekä arjen pienillä valinnoilla. Tämän jutun vinkeillä luot ekologisemman ja samalla toimivamman keittiön!

1. Suosi kestäviä materiaaleja ja klassisia sisustusratkaisuja

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä tiloista ja jatkuvasti käytössä. Ekologinen keittiö kestää sekä käyttöä että aikaa, joten keittiötä suunnitellessa kannattaa panostaa kestäviin materiaaleihin ja klassisiin sisustusratkaisuihin. Näin keittiö voi kestää käytössä jopa kymmeniä vuosia.

Laadukkaat materiaalit ovat avainasemassa ekologisessa keittiössä. Materiaaleista hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi puu ja kivi, sillä ne kestävät käytössä hyvin ja soveltuvat myös kierrätettäväksi myöhemmin.

Keittiön sisustuksessa ja tilaratkaisuissa ekologisinta on suosia klassisia värejä, tyylejä ja ratkaisuja. Näin keittiötä ei tarvitse uusia ja päivittää jokaisen trendin muuttuessa, mikä vähentää ympäristön kuormitusta esimerkiksi materiaalien osalta.

2. Hanki keittiö vastuulliselta toimijalta

Keittiötä remontoidessa ja uudistettaessa on materiaalivalintojen lisäksi tärkeää huomioida materiaalien alkuperä ja niiden valmistaja. Valitsemalla vastuullisen ja kotimaisen yrityksen tuotteita, saat kotiisi kestävän keittiön, jonka valmistuksen joka vaiheessa on panostettu ympäristöystävällisyyteen.

Kotimaisen, laadukkaista raaka-aineista valmistetun keittiön hankkiminen tukee myös suomalaista työtä ja vähentää kuljetuksesta syntyviä päästöjä, kun tuotteet valmistetaan lähellä.

Vaikka kotimainen, ekologinen vaihtoehto saattaisi alussa tuntua kalliimmalta, tulee se usein loppupelissä edullisemmaksi, kun ajattoman ja klassisen näköinen keittiö on vielä vuosienkin päästä hyvässä kunnossa.

Jos olet suunnittelemassa keittiöremonttia, AINA-keittiöiden asiantuntijat auttavat sinua mielellään rakentamaan kotiisi ekologisen ja toimivan keittiön.

>> Varaa aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun

3. Sijoita energiatehokkaisiin kodinkoneisiin

Jokaisesta keittiöstä löytyy lukuisia kodinkoneita, jotka ovat erityisesti suuremmissa kotitalouksissa jatkuvasti ahkerassa käytössä. Panostamalla keittiössä energiatehokkaisiin kodinkoneisiin ja päivittämällä vanhat koneet nykyaikaisiin säästät sähköä, jolloin kiittävät sekä ympäristö että lompakkosi.

Kodinkoneiden energiatehokkuudesta kertovat energiamerkinnät, jotka ovat pakollisia yleisimmissä kodinkoneissa. Energiamerkinnöissä käytetään asteikkoa A-G, jossa A on energiatehokkain vaihtoehto. Aiemmin kodinkoneissa käytettiin myös esimerkiksi merkintöjä A+ tai A++, mutta asteikkoa uudistettiin ja tiukennettiin alkuvuodesta 2021 ja nämä merkinnät poistuvat hiljalleen käytöstä.

Keittiön konevalinnoilla voi myös säästää vesilaskussa. Astianpesukoneen käyttäminen kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin käsin tiskaaminen, joten nykyaikainen tiskikone kannattaa huomioida keittiön varustelussa.

4. Suunnittele ruokaostokset ja vähennä hävikkiä

Yksi merkittävä askel kohti ympäristöystävällisempää keittiötä on ruokahävikin pienentäminen. Vaikka hävikiltä olisi mahdotonta täysin välttyä, voi huolellisella suunnittelulla ja fiksuilla valinnoilla ruokaostoksia tehdessä pienentää hävikin määrää helposti.

Ennen ruokaostoksille lähtöä on hyvä suunnitella valmiiksi tulevien päivien ateriat ja tehdä selkeä ostoslista. Pitäydy listassa ja vältä heräteostoksia, niin et päädy ostamaan ruokia, joille ei lopulta tulekaan käyttöä.

Huolehdi kotona ruoan asianmukaisesta säilytyksestä, jolloin se pysyy käyttökelpoisena mahdollisimman pitkään, ja pysy kartalla viimeisistä käyttöpäivistä. Monet ruokatuotteista voi kätevästi pakastaa, jolloin niitä ei tarvitse heittää pois, jos niitä ei ehdi käyttää ennen viimeistä käyttöpäivää.

5. Kierrätä oikein

Keittiössä syntyy erilaista jätettä, jonka oikeaoppinen kierrätys parantaa keittiön ekologisuutta. Kierrättäminen vähentää sekajätteen määrää ja mahdollistaa eri materiaalien hyödyntämisen uudelleen.

Keittiössä kertyy biojätteen lisäksi kierrätettäväksi esimerkiksi pulloja, muovia, kartonkia ja lasia. Mitä helpommaksi kierrätyksen suunnittelet, sitä helpompi siitä on luoda rutiini, joka säilyy myös arjen kiireen keskellä.

Keittiöön kannattaakin hankkia kierrätysastiat eri jätteille ja sijoittaa ne kätevään paikkaan, kuten pesualtaan alle kaappitilan mukaan. Lajitteluastioita on saatavilla erilaisia vaihtoehtoja, joten myös pienempään tilaan on mahdollista luoda toimiva kierrätyssysteemi.

6. Vaihda kertakäyttötuotteet pitkäkestoisempiin vaihtoehtoihin

Jokaisessa keittiössä on jatkuvasti käytössä erilaisia kertakäyttötuotteita esimerkiksi ruoan säilytystä ja kuljetusta sekä siivoamista varten. Näiden vaihtaminen pitkäkestoisempiin ja uudelleen hyödynnettäviin vaihtoehtoihin vähentää keittiösi tuottamaa jätettä.

Jo pienillä valinnoilla voit saada muutoksia aikaan ja alkuun on helppo päästä. Käytä ruokaostoksilla kestokassia ja kestohedelmäpusseja, ja pyydä kahvilassa kahvisi omaan kestomukiisi. Kiinnitä huomiota myös esimerkiksi kertakäyttöastioiden ja -pillien sekä ruoansäilytyksessä käytettävien muovituotteiden, kuten pussien ja kelmujen, kulutukseen.

>> Varaa aika maksuttomaan keittiösuunnitteluun

Jaa