Skip links
Published on: Tiedote

AINA-keittiöiden vuoden 2023 keittiötrendit

Näin suomalaiset sisustavat – tässä vuoden 2023 trendit kotimaisissa keittiöissä

Kotimaisuus, vastuullisuus ja aikaa kestävät ratkaisut ovat edelleen pinnalla – tältä näyttää trendikäs suomalainen keittiö vuonna 2023.

1. Kotimaisuus on korkeammalla kuin koskaan

Kotimaisuudella on väliä. Suomessa valmistettuihin tuotteisiin yhdistyvät myös monet vastuullisuuden ja laadukkuuden tekijät, joita suomalaiset rakentajat ja remontoijat arvostavat. Vuoden 2023 keittiövalinnoissa kotimaisuus on korkeammalla kuin koskaan. Kotimaisen valmistajan tunnistat Avainlipusta ja suunnittelun Design from Finland -merkistä.

2. Kestävät ja laadukkaat materiaalit

Hyvä keittiö kestää aikaa. Kaikki lähtee laadukkaista materiaaleista, jotka on suunniteltu kodin kenties käytetyimmän huoneen kovaan kulutukseen. Suomalaiset rakastavat luonnonmateriaaleja, mutta aitojen puu- ja kivipintojen haastajaksi ovat nousseet viime aikoina myös laminaattitasot sekä struktuuripintaiset levyovet. Kuosit ja pinnat jäljittelevät aitoja materiaaleja.

3. Vastuullisuus ja läpinäkyvyys

Vastuullinen kuluttaminen kaikissa muodoissaan on toinen vuosi vuodelta kasvavista trendeistä. Vastuullisuus näkyy konkreettisimmin materiaalivalinnoissa, mutta se ulottuu yhtä lailla myös laajempaan ympäristöajatteluun ja hiilijalanjäljen minimoimiseen.

 – Kaikki kalusteemme valmistetaan laadukkaana kotimaisena työnä ja testatuista materiaaleista hukka minimoiden. Sen lisäksi kiinnitämme huomiota paitsi valmistuksen ja kuljetusten, myös koko prosessin hiilineutraaliuteen. Työstämme parhaillaan laskelmaa tuottamiemme keittiöidemme hiilijalanjäljestä, kertoo AINA-keittiöitä valmistavan Mellano Oy:n toimitusjohtaja Janne Lehtonen.

4. Tulkoon väri – maanläheiset sävyt vahvassa nousussa

Jo pitkään keittiöiden värimaailmaa hallineiden mustan, harmaan ja valkoisen rinnalle ovat nyt nousseet luonnon värit. Vaikutteita haetaan erityisesti metsästä, kaikesta siitä kauniista mikä meitä ympäröi. Sävyt syntyvät marjojen, puiden ja sammaleiden inspiroimina.

Puun sävyt ovat nyt tummia ja metsän vihreyden lisäksi myös kashmir ja kaakao ovat trendikkäitä värivalintoja. Värit korostavat kodin ja sen omistajan persoonaa.

 – Esimerkiksi AINA-keittiöiden valikoimasta löytyy jopa 8 000 sävyn värikartta, josta jokainen voi valita juuri oman sielunmaisemansa mukaiset sävyt, sanoo Lehtonen.

5. Persoona saa näkyä

Kotoisa ja viihtyisä sisustus syntyy, kun omasta tyylistä pidetään kiinni. Nyt nähdään monipuolisia, persoonallisia ja kauniita koteja, jotka ovat asukkaidensa näköisiä.

 – Keittiö on paikka, jossa tapahtuu joka päivä ja jossa elämän merkit saavat näkyä. Suomalaiset sisustavat usein hyvin käytännönläheisesti, mutta mikään ei estä tuomasta pragmaattiseen sisustukseen myös persoonaa mukaan, sanoo Lehtonen.

6. Avohyllyt ja yläkaapittomuus

Oletko huomannut, kuinka paljon kaapit ja hyllyt vaikuttavat huoneen kokonaisilmeeseen? Avohyllyt ja yläkaapittomuus ovat yhä useamman valintoja uutta keittiötä rakennettaessa. Avohyllyt antavat kauniille astioille tilaisuuden näkyä ja olla edukseen osana sisustuksen kokonaisuutta. Fiksuilla säilytysratkaisuilla huoneeseen saadaan avaruutta ja uudenlaista tilan tuntua.

7. Aamiaiskaappi pitää keittiön siistinä

Joko teilläkin on aamiaiskaappi? Tämä kätevä konsepti on rantautumassa yhä vahvemmin myös suomalaiseen keittiösisustukseen. Aamiaiskaappi on paitsi nimensä mukainen helpon aamiaisen mahdollistaja myös mainio tapa pitää tilan olemus siistinä, kun kahvinkeitin oheistarvikkeineen sujahtaa kätevästi oven taakse piiloon.

8. Saareke säilyttää vankasti paikkansa

Saareke on ollut jo pitkään toimivan keittiön luottoelementti, eikä korvaajaa ole näkyvissä. Saarekkeissa tullaan näkemään enemmän avohyllyjä, koristeellisempia pintoja ja luovia valaistusratkaisuja.

 – Näkisin mieluusti enemmänkin saarekkeiden käyttöä suomalaisissa keittiöissä. Saarekkeen suunnittelu vaatii pientä luovuutta ja visiointia keittiöprojektin alussa, mutta yleensä toteutukseen ja sen käytännöllisyyteen ollaan enemmän kuin tyytyväisiä. Suunnittelussa kannattaa tietenkin hyödyntää ammattilaisapua, sillä sitä on usein tarjolla meiltä keittiötoimittajilta täysin ilmaiseksi, vinkkaa Lehtonen.

9. Tasot tuovat tuulahduksia Euroopasta

Laadukkaat tasot tekevät keittiöstä huolitellun, olipa niiden väri tai paksuus mikä tahansa. Rohkeat valinnat raivaavat tietään suomalaisiin koteihin tälläkin saralla. Trendien tuulahdukset Euroopasta suosivat juuri nyt erityisesti tuhteja ja näyttäviä valintoja. Kuviolliset ja tasot korostavat keittiön uniikkia persoonaa.

10. Ruokakomero eli pantry muuttaa järjestyksen

Ruokakomerolla on helppo ratkaista keittiön järjestelypulmat, oli kyse sitten uudisrakentamisesta tai vanhan remontoimisesta. Niin sanottuun walk in -komeroon voi sijoittaa kuiva-aineiden ja astioiden lisäksi kodinkoneita.

11. Optimoitu tilankäyttö kannattaa

Kaukaa viisas tilankäyttö on merkittävä arkielämän helpottaja. Kun keittiön säilytysratkaisut on mietitty huolella, koko tila saa aivan uutta tehoa. Esimerkiksi käytännöllisten ja kauniiden Wingline-ovien ansiosta saat perinteisiä liukuovia ja saranaovia suuremman osan kaapistosta kerralla käyttöön.

 – Meiltä kalusteet saa millimetrin välein, jolloin saat koko tilan käyttöösi ilman kompromisseja. Monella muulla brändillä tämä ei ole mahdollista, jolloin keittiössä on käytettävä epäkäytännöllisiä täytepaloja, Lehtonen toteaa.

12. Kiven ja kvartsin suosio jatkuu

Kivestä ja kvartsista saa näyttävää pintaa moneen eri käyttötarkoitukseen kuten seiniin, ruoka- ja sohvapöytiin. Muotoiltavuus, kestävyys ja takuulla uniikki pinta ovat kiven ja kvartsin vahvuuksia. Italiassa ja Espanjassa kivitasojen arvo vain nousee, kun niihin läikkyy punaviiniä tai espressoa, koska elämän kuuluu näkyä ja kivitasot kertovat tarinoita muistojen muodossa. Rantautuukohan tämä rento elämäntyyli myös Suomeen?

>> Lataa täältä AINA-keittiöiden Trendiopas 2023

Lisätiedot:
Janne Lehtonen
Toimitusjohtaja
050 4087 575
janne.lehtonen@mellano.fi

Mellano Oy
Kivistöntie 36
73100 Lapinlahti

www.mellano.fi

www.ainakeittiot.fi

Kuvamateriaalia medialle: Keittiötrendit 2023

Mainitsethan kuvalähteenä Mellano Oy.

Mellano Oy

Mellano Oy on Suomen suurin MDF-ovien ja kiintokalusteiden sopimusvalmistaja. Tuotteet valmistetaan Mellanon tehtaalla Lapinlahdella. Mellano Oy:n jälleenmyyjä voi tilata joko pelkästään MDF-ovet tai kaikki kodin kiintokalusteet koneineen päivineen. Yrityksen asiakkaita ovat esimerkiksi AINA-keittiöt (www.ainakeittiot.fi) ja UpFronts (www.upfronts.fi). Viime vuonna 30-vuotisjuhliaan viettänyt Mellano työllistää kaikkiaan yli sata työntekijää. Heistä valtaosa asuu ja työskentelee yrityksen kotikunnassa Lapinlahdella. Kaikki tuotanto on täysin kotimaista.

Jaa