Skip links
Published on: Ruuhkavuosiäiti

5+1 vinkkiä lapsiperheen keittiön puhtaanapitoon

Ruuhkavuosissa elävän äidin mielenrauha on joskus samalla tasolla kuin keittiön siisteystaso.

Nipottaa ei kannata, sillä siisti keittiö ei todellakaan ole se elämän tärkein juttu. Keittiön kaaos saa kuitenkin joskus koko kodin tuntumaan epämukavalta. Tässä minun, yhden ruuhkavuosivanhemman, 5+1 vinkkiä lapsiperheen keittiön puhtaanapitoon.

1. Hommaa rikkalapio

Tämä pieni, mutta pippurinen siivousväline on lapsiperheen keittiön kunkku! Hommaa siis keittiöösi irtonainen rikkalapiosetti ja saat nopeasti siivottua sekä leivänmurut että muut irtoroskat. Lattialle ja pöytätasoille voi hommata omat harjat. Bonuksena tulee se, että rikkalapion hankkimalla pienet lapset innostuvat usein auttamaan, kun heillä on kerrankin käytössään oma pieni siivousväline. Ja yhtäkkiä koko lapsiperhe osallistuukin keittiön puhtaanapitoon!

2. Heivaa matot pois keittiöstä

Keittiötä piristää usein kaunis matto, mutta mielestäni lapsiperheen keittiössä matto on vain silkka riesa! Jatkuvasti muruinen ja erilaisia tahroja sisältävä matto ottaa ainakin omaan silmääni harva se päivä. Vaihtoehtona voi olla pienimpi matto, jonka voi tarvittaessa kopsauttaa vaikkapa pesualtaaseen tai roskikseen. Pienet matot voi myös kätevästi pestä pesukoneessa.

Aina - maustelaatikko3. Helpota elämääsi kertakäyttöliinoilla ja kunnon puhdistusaineilla

Kertakäyttöiset keittiöpyyhkeet ovat joskus päivän pelastus, kun tehokkailla liinoilla saa nopeasti vaikeatkin paikat puhtaaksi. Normaali tiskirätti toimii vallan mainiosti, mutta joskus irtopyyhkeet ovat todella tehokkaita ja nopeita puhdistajia. Kiinnitä huomiota myös muihin puhdistusaineisiin ja materiaaleihin. Kallein ei aina ole se paras, mutta laatuun kannattaa mielestäni panostaa. Materiaaleilla on usein merkitystä ja joskus vääränlainen pinta vain siirtelee likaa paikasta toiseen. Mikrokuituliina onkin tämän äidin suosikki, koska sen voi yleensä pestä 60 asteessa ja käyttöikä on pitkä.

4. Konmarita keittiö ja kierrätä

Lojuuko keittiökaapeissasi ylimääräisiä jäätelöbokseja ja epämääräisiä säilytysrasioita? Entä viekö kaapistasi tilaa jo osittain rikkinäiset tai käyttämättömät tavarat? Konmarita keittiösi eli heitä turhat ja käyttämättömät tavarat pois. Tilaa järjestyy yllättävän paljon jo pienellä tarkastuksella ja keittiön yleisilme piristyy, kun saat kaappeihin lisää tilaa. Kierrättää kannattaa kaiken mitä voi. Mielestäni Ainan kierrätyskaappi on tähän kätevä ratkaisu. Kaappien siivousta ei tosin kannata tehdä ruuhkavuosien rankimmassa vaiheessa, vaan ylimääräinen aika kannattaa varata vaikkapa nukkumiseen! 😉

5. Pidä keittiötasot vapaina rojusta

Monessa perheessä keittiötasoille kertyy arjen mukana mitä ihmeellisimpiä tavaroita. Avaimet, puhelimet, kynät ja erilaiset lippulappuset pyörivät pöydällä vieden hurjasti tilaa. Pidä keittiötasot vapaina rojusta ja tee avaimille sekä muille käyttötavaroille tilaa jostain laatikosta. Kun keittiön isot pinnat ovat rojuvapaita, niin ne on helppo pitää puhtaana ja keittiö näyttää huomattavasti siistimmälle.

+1. Älä tee kaikkea yksin

Älä puuhaile puhkuen ja tee kaikkea yksin, vaan ota (ja vastuuta) perheenjäsenet mukaan keittiön puhtaanapitoon! Lapset ovat usein innolla mukana siivouspuuhissa, kunhan heille antaa vain ikään sopivat tehtävät ja joskus vaikkapa pienen kannustimenkin 😉

Millainen on muuten sinun unelmakeittiösi? 

Jaa